Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Драстичан скок оболелих од короне у Србији! Ево шта нас очекује!

Највише позитивних у Београду – 23, следе Лесковац и Врање.

Кризни штаб препоручио је да не буде ограничења броја окупљених на отвореном, да их у затвореном буде 500 највише, а маске да се носе у јавном превозу. Највише позитивних у Београду – 23, следе Лесковац и Врање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За дан је у Србији дуплиран број заражених – 96 позитивних било је јуче, а дан раније та бројка је била 48. Највише позитивних је у Београду – 23, прате га Лесковац са 15 и Врање са 12, остали су једноцифрени.

Истовремено, кризни штаб је препоручио Влади да на отвореном простору буде окупљање без ограничавања броја људи уместо досадашњих 1.000, док у затвореном то треба да буде максимум 500, али и да ношење личне заштитне опреме, маски и рукавица убудуће буде обавезно само у јавном превозу. Такође, сви оболели од ковида 19 који буду без симптома ићи ће у кућну изолацију 14 дана, а не у болницу.

Препорука је да личне мере заштите користе особе старије од 65 и они који имају хронична обољења и дефицијентна стања, где се знатно повећава вероватноћа компликације уколико дође до инфекције – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и чланица кризног штаба. Навела је и да више нема ограничења броја људи на отвореном простору, али да морају да се примењује превентивна мера физичке дистанце, удаљеност минимум од једног метра.

– Што се тиче затвореног простора, максималан број биће 500 особа, уместо 100, колико је било дозвољено – рекла је Кисићева, и додала да се дневно, на лични захтев, ПЦР тестом тестира око 1.000 људи, док је много мања заинтересованост за тестирање на присуство антитела, дневно у „Батуту“ неколико стотина тестова, а на нивоу целе Србије око 1.000, и то углавном људи због путовања.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, каже да број од 96 заражених није алармантан.

– Тестирамо више људи и самим тим откривамо више случајева. То су углавном контакти већ раније инфицираних особа – наводи он и наставља.

Чим Влада Србије усвоји препоруке кризног штаба о томе да сви који имају коронавирус, а немају симптоме, треба да буду у кућној изолацији 14 дана, уместо у ковид болницама, сви асимптоматски случајеви ковида 19 одмах ће бити пуштени из болница у кућну изолацију – казао је Тиодоровић.

Он је додао да ће они морати да буду у кућној изолацији 14 дана, после чега ће бити опет тестирани ПЦР тестом на корону.

– Нема разлога да људи без симптома буду у болницама и, чим Влада усвоји наше препоруке, ићи ће кући. Али онај ко је ковид позитиван, мораће да се придржава свих неопходних мера да буде изолован у посебној просторији, да користи посебан прибор за јело, чаше које неће користити други укућани, да му се ту доставља и храна. Ако у стану или кући постоји само један тоалет, дезинфекција је обавезна после сваког коришћења, а и употреба заштитне маске уколико излази из просторије у којој је у изолацији – рекао је др Тиодоровић.

Лесковац – Дошао из иностранства и оболео

Др Небојша Димитријевић, директор лесковачке болнице, рекао је да у Лесковцу, где је 15 новооболелих, нема новог жаришта, већ да су то углавном контакти, као и да је оболела једна трочлана породица.

– Једна породица је оболела тако што им је један рођак дошао из иностранства на литије, то су славе у ово доба, које су овде врло популарне, и тако се заразила породица. У нашој ковид болници сада је 45 пацијената – додао је директор.

Извор: Srbijadanas.com/ Курир.рс