Србија

МИНИСТАР ОТКРИО: Ево зашто је корона поново букнула у Србији! Ово нико није очекивао!

„Никога струка није терала да иде на прославе, славља, степенице где чека њих по сто“

– Нема земље која није попустила са мерама. Ово нам је доказало да мало знамо о вирусу. Сви смо криви, јер очекујемо да реши неко други проблем, а не ми сами. Ми стално прескачемо да будемо на растојању. Није срамота да носимо маску. То је сасвим довољно да не буде овако – рекао је министар здравља Златибор Лончар на Првој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми немамо избора. О мерама ће одлучити Кризни штаб и стручњаци. Ми смо вратили све ковид амбуланте и повећали њихов број. Имамо и амбуланте које раде током ноћи. Увели смо нове тријажне центре, молим људе да не иду у Инфективну клинику. Од данас имамо у Прешевској 35 у Градском заводу за плућне болести по пет екипа за тријажу, у КБЦ Бржанијска коса исто. Тамо ће бити прегледани, рентген плућа, сатурација и крвна слика. Имамо доста људи који немају никакву симптоматологију, а иду у Инфективну клинику. Они мисле да је неко седео поред њих и имају корону. Овај систем тако не функционише. Предност имају они са симптомима. Њих ћемо прво тестирати. Молим остале за стрпљење – рекао је Лончар и додао:

– У Новом Пазару имате једну ситуацију која није добра. Послали смо тамо тимове лекара, сасвим је то све измењено. Не може да се толерише понашање да родбина долази да обилази пацијенте, да неко са смене излази и седа у кола у скафандеру. Никада нам не пада на памет за оне који се придржавају и немају заражене да пооштравамо мере, за остало морамо да реагујемо – рекао је Лончар.

Никога струка није терала да иде на прославе, славља, степенице где чека њих по сто. Ви директно одатле идете на Инфективну. Ми морамо да живимо са корона вирусом, а људи у инкстранству су дисциплинованији.

– Кризни штаб ради буквално сваки дан. Не постоји нико да ми нећемо одговорити на позив. Радићемо према захтеву. Излази се са неким неадекватним подацима, немају везе са медицином и поред свега онога што је урађено желе да представе Србију у најгорем светлу – истиче Лончар.

Извор: Srbijadanas.com