Свет

НАЈНОВИЈЕ ОТКРИЋЕ: Испливали докази, коронавирус се појавио још у новембру !

Фото: Pixabay.com

Да ли се нови коронавирус заправо појавио раније него што се мисли, и како то доказати, пита се аутор анализе коју данас објављује ББЦ

Наиме, у једном хонконшком листу појавио се текст са дотад необјављеним званичним подацима према којима су се први случајеви у Вухану – кинеском граду у којем је пандемија ЦОВИД-19 почела – можда појавили још 17. новембра, а не у децембру, како су кинеске власти претходно тврдиле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се тиче Велике Британије, први случајеви потврђени су 31. јануара, када је двоје Кинеза који су из иностранства допутовали у Јорк било позитивно на нови корона вирус, а први случај трансмисије на тлу Велике Британије је забележен 28. фебруара.

Међутим, многи у тој земљи сумњају у званичну верзију временског тока догађаја, а списатељица Кетрин Мајер верује да је могуће да је њен покојни супруг Енди Гил, гитариста бенда „Генг оф фор“, једна од првих жртава ЦОВИД-19 у Великој Британији.

Вративши се са турнеје по Кини крајем новембра прошле године, Гил се разболео наредног месеца, испољавајући бројне симптоме ЦОВИД-19, а умро је 1. фебруара.

Његови лекари јесу разматрали могућност да је он био заражен новим корона вирусом, али им са временске тачке гледишта то није деловало вероватно.

Потом су се, међутим, појавиле тврдње да је тај вирус на европском тлу био већ у децембру. а једна париска болница поново је тестирала узорке пацијента оболелог од упале плућа, за којег је тако утврђено да је заправо имао тај вирус.

Мајерова се тада обратила мужевљевом лекару-специјалисти, који се сложио са тиме да је можда била реч о новом корона вирусу.

Она је касније утврдила да је и Гилов менаџер за турнеје био оболео од тешког облика респираторне инфекције, а у децембру је умро и њен очух, што ју је само даље наводило на помисао да је у питању био ЦОВИД-19.

– Сада знамо да је вирус овде био и дуже – са новим вирусима је увек тако пре него што их откријете – каже један стручњак.

Иако се испоставило да су антитела на ЦОВИД-19 код 1,5 одсто давалаца крви у Британији постојала још у марту – што свакако указује на могућност да је вирус стигао раније него што се мислило – без поновне анализе брисева или узорака крви или ткива то није могуће поуздано установити, закључује аутор анализе.

Извор: Информер.рс