Србија

НЕВРЕМЕ УЗНЕМИРИЛО ГРАЂАНЕ: Ево до када ће падати киша !

За три сата пало 70 литара кише по метру квадратном, колико иначе не падне ни за месец дана. Обилне кише и пљускови падаће широм Србије све до 15. јула, тврде метеоролози

Београд је у понедељак увече захватило јако невреме са пљусковима, које је у потпуности паралисало цео град. За свега три сата пало је 70 литара кише по квадратном метру, колико иначе не падне ни за читав месец!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кад ће лето?
Од средине јула чекају нас тропске температуре и суво време
Метеоролог Недељко Тодоровић

Улицама су текле бујице, које су носиле контејнере, потопљени су подземни пролази, аутобуска станица, а вода је ушла у многе куће и подруме. Саобраћај је готово био заустављен. Трамваји и тролејбуси нису радили, а возачи у аутомобилима једва су се борили са воденим наносима по улицама.

Најгоре у насељима
Према речима метеоролога „Wеатхер2Умбрелле“ Ђорђа Ђурића, обилне падавине погодиле су јуче неке делове Србије, али је најгора ситуација била у Београду.

– Стравично невреме обрушило се на Београд, јер је за само три сата пала огромна количина кише. Јун јесте кишовит месец, али ово је било невероватно. Пало је 70 литара кише по метру квадратном, а иначе за цео месец падне око 100 литара по квадрату. Поред пљускова, дувао је и јак ветар, што је додатно погоршало целу ситуацију и направило хаос у граду – каже Ђурић и додаје:

Екипе на терену
У кратком року успели смо да нормализујемо градски саобраћај
Горан Весић, заменик градоначелника

– Најгоре је било у насељима Браће Јерковић, Степа Степановић, Медаковић, Бањица, али и на Бановом брду, Аутокоманди, Плавом мосту… У самом центру града, на углу Балканске и Адмирала Гепрата настао је прави „гејзир“ када је вода почела да шикљала из шахта 10 метара увис. Великих проблема било је и на аутопуту, где је вода долазила и до врха точкова аутомобила. Што се тиче осталих делова земље, невреме праћено градом погодило је Србобран, Бор, Неготин, Браничевски округ.

Санирање последица
Заменик градоначелника Горан Весић напоменуо је да је Управа за ванредне ситуације изашла на терен да би се отклониле најтеже последице које је изазвало невреме.

– У Оперативном центру Управе за ванредне ситуације града Београда ситуација се прати из сата у сат. Огромна количина падавина направила је проблеме у неким деловима града, али смо у кратком року успели да нормализујемо градски саобраћај. Екипе не терену морале су да извлаче воду из подрума и на другим местима где се излила канализација – рекао је Весић и додао:

– Вода је однела и 420 контејнера, оборено је неколико стабала, али радници „Чистоће“ и „Зеленила“ неуморно отклањају све проблеме. Падавине ће се наставити и наредних дана и спремни смо да помогнемо граду и нашим грађанима.

ЛУДО ВРЕМЕ До 18.
јуна смена кише и сунца
И наредних дана у Србији ће и даље бити нестабилно, топло и спарно време, уз честе пљускове праћене непогодама, нарочито у поподневним и вечерњим сатима. Метеоролози кажу да су до 18. јуна могуће нове велике кише широм Србије, а од 25. јуна очекује се суво и спарно време. Право летње време, без много падавина, стиже нам од средине следећег месеца.
Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић истиче да ћемо се на неколико везаних дана без падавина баш начекати.
– Локални пљускови и грмљавинске непогоде нису неочекивани за јун и јул у Србији, само су некад учесталији, као ове године. Њих ће до краја јуна бити доста, као и у првој половини јула. Штавише, готово свакодневно ћемо имати пљускове, само је питање који ће део земље погодити. То не значи да ће сваки град или место у Србији сваки дан бити на удару кише и олуја. Али може се рећи да ће до 15. јула бити више дана са пљусковима и олујним непогодама него сувих и ведрих – каже Недељко Тодоровић.
Он наглашава да ће, упркос кишама, температура расти и кретати се око 25-26 степени.
– Крајем месеца температура ће прелазити и 30 степени. Од средине наредног месеца, према прелиминарним показатељима, очекују се температуре и до два степена више од просека за Србију. Према прогнози, чека нас од 30 до 55 тропских дана, када ће температуре данима бити више од 30 степени.
– Од средине јула биће топло и сушно, али неће ово лето ући свакако у историју као најтоплије – каже Тодоровић.
М. М.

Извор: Информер.рс