Србија

НОВА ОПРЕМА ЛОВИ НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНЕ! Возачи обратите пажњу, казне су велике

Градске службе ће ускоро користити и најсавременију опрему за контролисање непрописног паркирања. Аутомобили поседују модеран систем за очитавање и препознавање регистарских таблица

НЕПРОПИСНО паркирање и непоштовање саобраћајних прописа београдске возаче увек је коштало, али у наредном периоду казне и пријаве ће надлежне службе писати „из још више углова“. Поред радника „Паркинга“ који крстаре и шаљу казне, као и комуналних милиционара, ускоро би аутомобиле остављене на недозвољеним местима требало да сниме специјални аутомобили, која поседују видео-опрему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уплатница и доказни материјал стизаће на кућну адресу власника возила, да подсети возаче где и када су оставили возило на простору где то није дозвољено.

– На улицама Београда појавиће се нова возила, опремљена најсавременијом технологијом чија ће функција и задатак бити одржавање комуналног реда у области паркирања и ефикасне наплате – каже Душан Рафаиловић, Секретар за саобраћај.

Ова нова возила поседују специјалну надоградњу и електронски систем за очитавање и препознавање регистарских таблица путем мобилног видео-надзора.

То у пракси значи да ако неко заустави возило испред апотеке да хитно купи лек, патрола у возилу може да сними таблицу и „честитка“ стиже на кућну адресу. Исто важи и ако неко упали „сва четири“ и заустави возило у жутој траци, или застане у Булевару краља Александра, Димитрија Туцовића, Јурија Гагарина да би обавио неки посао.

Ово није једина новина. Плаћање услуге електронским путем, СМС поруком или путем апликације на мобилном телефону омогућиће да се обавља издавање електронског налога за плаћање дневне паркинг-карте, која се плаћа накнадно, чиме се унапређује досадашњи начин издавања решење налога за плаћање дневне карте“.

– Обавештење о издатој дневној карти по регистарској ознаци возила биће доступно кориснику паркиралишта почев од момента издавања електронске паркинг-карте преко сајта и корисничког сервиса предузећа. Истовремено ће обавештење бити доступно кориснику и слањем СМС поруке ако постоје техничке могућности. Корисник који је започео услуге коришћења паркирања у дневном трајању у обавези је да се од момента чињења информише о издатој електронској дневној паркинг-карти – наводи Секретар за саобраћај Рафаиловић, образлажући да се овим новинама подиже ниво културе паркирања и унапређује функционисање „Паркинг сервиса“.

ОБАВЕШТЕЊА

НА таблама паркиралишта, на видном месту биће истакнуте информације које се у зависности од паркиралишта односе на време наплате паркирања, категорију возила која се ту могу паркирати, временско ограничење, цену услуге, начин плаћања и контроле, као и начин издавања електронске дневне паркинг-карте…

Извор: Новости.рс