Спорт

НОВАК ШОКИРАО СВЕТ! Не желим да будем робот: Ова изјава је узбуркала јавност

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић изазвао је током изолације бројне реакције када је на друштвеним мрежама изнео своје ставове о ситуацији са коронавирусом, вакцинама…

Управо о тим ставовима које дели на друштвеним мрежама и одговорности коју носи, Новак је говорио у „Wish & Go“ Подцасту Спорт Клуба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика бура се подигла у домаћој и страној јавности када је српски тенисер током трајања пандемије коронавируса изнео своје мишљење о вакцинисању. Привукао је огромну пажњу и изазво бурне реакције.

Новак је истакао да се налази у привилегованој позицији, јер захваљујући успесима које је остварио његова реч се далеко чује.

„Нема велики број спортиста ту привилеговану позицију. Зарадио сам је својим успесима и захвалан сам на њој. Она је један од разлога зашто се ја и дан данас бавим професионалним спортом“, истакао је Ђоковић.

Први рекет света истиче да су за њега, поред спорта, најбитније теме здравље и едукација.

„Исхрана, ментално, физичко и емотивно здравље су на неки начин део моје струке и онога чиме се бавим. Теме које су у време короне узбуркале јавност су теме које мене интересују и оквиру су онога што сам вам објаснио. Знао сам да када будем кренуо да радим свој мини-подцаст уживо на Инстаграму да ће то да изазове реакције, како позитивне, тако и оне друге. Како на то реагујем? Не могу да кажем да ме не дотиче. Људи ме критикују и оптужују да користим платформу за ширење псеудонауке и негатвних информација, које могу да утичу на здравље људи. То су озбиљне ствари. Трудио сам се да све време, током разговора, будем у улози домаћина. Неког ко ради интервју, разговара са одређеном особом и поставља питања у вези са струком којом се она бави. Кроз разговор сам сам се надовезивао и давао личне примере. На крају крајева, свестан сам да шта год да кажем или урадим, не могу да задовољим све. Мени то и није циљ. Трудим се да никада не нападам личности и да не осуђујем било кога, већ да причам о конструктивним стварима и да дајем своје примере и како је то утицало на моје здравље, мој опоравак, моје наступе и моје окружење“, објаснио је Новак.

Ђоковић истиче да не жели да буде по страни, да се не бави друштвеним темама и открива за које вредности се он залаже.

„Имао сам прилику да се у својој каријери сусретнем са свакавим људима, стварима и темама, које су биле контроверзне. Људи се увек позивају на одговорност јер ти мораш да будеш свестан тога колико свака информација коју поделиш одјекује, колико далеко се чује и колико људи то упијају. Не кажем да сам ја безгрешан у томе. Сигурно је да кажем неке ствари за које после помислим да ли је требало тако. Човек сам и немам проблем да кажем да сам погрешио. Али, не могу да будем робот и да читав живот будем затворен у некој љусци или мехуру. Ја једноставно нисам таква личност. Не гледам са висине, нити критикујем било кога ко хоће да буде по страни и да се не бави било каквим друштвеним темама. Али, ја сам личност која жели да истакне одређене ствари јер имам неки утицај у друштву и желим да поделим нешто што кроз моје искуство некоме може да буде корисно, а некоме можда и не. Е сада, како ће људи то да упију и усвоје, не могу да утичем на то у великој мери. Неке групе људи, елита, владари, како год хоћете да их назовете, желе да одређене ствари ствари буду на одређен начин и да нико ништа не каже и да се само слуша како заповедају они с врха. Једноставно, ја не осећам да је то исправно и демократски. Ако сматрам да је нешто исправно и у складу са Божијим заповестима, са животним начелима и правим вредностима, онда апсулутно подржавам. Подржавам борбе за права људи на једнакост, поштовање, фер-плеј, коректност у животу, уважавање… То су вредности за које се залажем и са којима сам у складу“, искрен је Новак.

КРИТИКЕ ЗБОГ ВАКЦИНЕ

Први тенисер света Новак Ђоковић нашао се на удару када је крајем априла изнео свој став о вакцинацији против коронавируса. Новак је рекао да се противи вакцинацији и да не би желео да га неко тера да се вакцинише против коронавируса како би могао да путује на турнире. Та изјава је одјекнула у светским медијима, а Ђоковић се огласио саопштењем које је послао Њујорк Тајмсу у коме је навео да је збуњен целом ситуацијом.

„Нисам стручњак, али желим да имам опцију да изаберем оно што је најбоље за моје тело. Отвореног сам ума и наставићу да истражујем ову тему пошто је важна и утицаће на све нас“, рекао је освајач 17 гренд слем титула.

„Да будем искрен, помало сам збуњен, као и остатак света. Упркос томе што имам приступ информацијама и ресурсе, у недоумици сам око тога шта би било најбоље урадити“, додао је тада Ђоковић.

Извор: Курир спорт/СК