Свет

ОД 1. ЈУЛА НЕМА ВИШЕ УЛАСКА У ЕУ: Правило важи за ове земље…

Фото: јутјуб

Босна и Херцеговина је испала из игре будући да је од почетка била на граници испуњавања кључног критеријума да њиховим држављанима буде од 1. јула омогућен улазак у Европску унију, јавља Радио Слободна Европа.

Главни критеријум да Европска унија отвори границе према такозваним трећим земљама је опадајућа стопа заражених коронавирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радио Слободна Европа имала је увид у листу земаља која је израђена касно у петак, 26. јуна, након шестосатног састанка, петог по реду, на нивоу амбасадора земља чланица ЕУ у циљу проналска заједничког става око спољних граница ЕУ.

На освеженој листи је сада мање од 20 држава за чије држављане би Европска унија могла даотвори границе од 1. јула, међу којима су, из региона, само Србија и Црна Гора.

Босна и Херцеговина је била на претходној листи, али је испала из игре будући да је ионако била на граници испуњавања кључног критеријума.

Остале земље Западног Балкана, попут Албаније, Северне Македоније и Косова нису биле ни предмет расправе, што је најбољи показатељ о ситуацији са пандемијом КОВИД-19 у овим земљама.

Земље ЕУ имају рок до суботе у 18 сати да се усагласе са листом и у том случају би се усвојиле препоруке такозваном писаном процедуром.

У смерницама Европске комисије о отварању спољних граница стоји да би за позитивну одлуку епидемиолошка ситуација треба да буде упоредива или боља од просека у ЕУ. Стопа заразе, према овим смјерницама, треба да буде максимално 16 нових случајева на 100 хиљада становника, у последњих 14 дана.

 

Извор: Слободна Европа

Ознаке