Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ! Ево зашто је корона поново букнула у Србији: Ово ћемо морати да урадимо

Фото: Јутјуб

Уместо да бележимо спорадичне случајеве, како су стручнајци предвиђали за период јун-јул, број оболелих драстично расте. Сада, после четири месеца борбе са короном, наши стручњачи све чешће понаваљују да о корони заправо не знају ништа.

Од вируса Ковид-19 у свету је оболело 10 милиона становника, излечено је 5,2 милиона, док је умрло скоро пола милиона људи. Иако у о корона вирусу нисмо знали довољно, наслушали смо се изјава светских и домаћих лекара да смо вирус упознали и да сада знамо како са њим. Изгледа да то више не важи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за спречавање епидемије Ковид-19, изјавио је недавно за “Блиц” да свака епидемија има свој пут, да је могуће зауставити је, али да се са вирусом Ковид-19 не може поредити ниједна епидемија.

– Оно што знамо је да око 80 одсто оних који се разболе пролазе или без симптома или са лакшом клиничком сликом, проблем нам је оних 20 одсто, а то су старији, онколошки пацијенти, дијабетичати, дакле сви они који имају слаб имунитет, односно неку хроничну болест – изјавио је др Тиодоровић.

Да је нови вирус заиста непознаница потврђује и епидемиолог др Предраг Кон, који је недавно изјавио за за РТС, коментаришући тренутни скок заражених, да нема дилеме да се коронавирус враћа, и да нам је вирус показао да о њему не знамо ништа.

– Да ли ће да се враћа већом снагом, то ћемо сачекати. Овај вирус нам је показао да ништа не знамо о њему, и да једноставно све оно што се уобичајено дешава код респираторних вируса, а то је да има јасну сезону, овде не важи. Он је и у овим месецима и те како активан и способан да се преноси – рекао је др Кон.

Шта се на крају испоставоло да не знамо?

За крај јуна ово нисмо очекивали
Раније прогнозе наших стручњака кретале су се од тога да ћемо крајем априла имати пик око Васкрса, а да ћемо након тога бележити све мањи број заражених, да ће се то осетити у мају, док је за јун предвиђено да ће негде од средине бити само спорадичних случајева.

– Дефинитивно је дошло до опуштања и ту нема дилеме и то се осликава кроз статистику. Заборавили смо се у том смислу да не држимо дистанцу, заборавља се често прање руку. Утакмице су велики ризик јер се не држи дистанца, док се са слављима наставља, журке се организују, дошло је до свеопштег опуштања. Забране јесу укинуте, али мере заштите остале су на снази – објаснио је др Тиодоровић разлоге зашто и корона понов хара Србијом у тренутку када је требало да имамо 0 заражених.

Летње темепратуре нису „отопиле“ вирус
Када се говорило о вирусу, акценат је стављен између осталог на то да њему не одговара топло време. То јесте тачно, али вирус не лебди око нас већ опстаје у организму. Он ће се ширити и преносити све док му ми то будемо дозвољавали, што значи, вирус опстаје само у људском организму.

Стручнајци су се надали да ћемо још у мају успети да се изборимо са коронавирусом, због ултравиолетних зрака када УВ индекс буде преко 3. Што се темепратура тиче вирусу одговарају ниске температуре, од 3 до 6, 7 степени, а не одговара му она испорд нуле, као и виша од 23 степена.

Међутим, сада је лето, топло је, а ми из дана у дан бележимо све више заражених.

Други пик првог таласа
Док се увелико прича да је наводно негде кренуо други талас, ми још увек нисмо завршили са првим. Да ли ћемо и када то не знамо, с обзиром да се ковид болнице отварају поново. Међу новозараженима углавном су млади људи, што опет на неки начин указује да су они у највећој циркулацији.

Заменица директора Института „Батут“ проф. др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је у Европи и Србији на делу други пик првог таласа епидемије коронавируса. Она је изјавила за Б92 да је епидемиолошка ситуација у Србији прилично стабилна, осим појединих градова попут Београда, Новог Пазара и Врања, који су жаришта. Од те њене извајве, на жалост, створила су се и многа жаришта – Крагујевац, Пирот, Ужице…

– Прославе након Бајрама су допринеле иницијалном порасту оболелих. Тамо је за време празника била повећана концентрација грађана који су дошли да прославе празнике са породицама, изјавила је Кисић и додала да сада постоји велика вероватноћа, за разлику од зиме, да смо заражени а да то не знамо.

– Ми не можемо да знамо како ће вирус да одреагује у сваком организму. Зато сви треба да се пазимо максимално и да не играмо по принципу – неће мене. Овај вирус се показао доста непредвидиво, додала је Кисић Тепавчевић.

Планирали смо да скинемо маске, али нећемо скоро
Од само почетка епидемије, кроз највеће ударе вируса, па све до данас стручнајци непрекидно апелују да је потребно обавезно носити маске. Онда смо у једном тренуку чули охрабрујуће речи лекара – сада је време да сви скинемо маске, изађемо напоље дубоко удахнемо! Али и ту се ствар обрнула.

– Рукавце нису обавезне, најважније је прати руке. Маске нису обавезне ако сте на отвореном дистанцирани од других људи, када вам се неко приближи вратите маску. У затвореном простору маске су обавезне, многи то нису поштовали, изјавио је надавно за „Блиц“ професор Тиодоровић.

Зашто немамо антитела
Од почетка епидемије па до данас код великог броја људи примећени су бројни симптоми који су личили на корона вирус. Кашљање, бол у грлу, блага темепратура, све су то симптоми корона вируса, али заблуда је да су баш ти симптоми доказ да је неко победио Цовид-19. Оно што се до сада показало је да смо од колективног имунитета прилично далеко, да се код малог процента људи бележи присуство антитела, што значи да је још увек непознаница да ли свако ко има вирус стекне антитела и колико ће бити имун.

– С обзиром да је нови вирус присутан колективно, онда се код грађана јављала мисао да су можда оболели од короне. Често су мешали друге респираторне инфекције са короном, зато постоје сумње да је неко имао вирус – каже др Тиодоровић.

Многе земље, попут Шведске, Велике Бритање, покушавале су да природним прокужавањем дођу до колективног имунитета, али то није дало резултат, а и нема доказа колико ће природни имунитет трајати.

– Тај модел да се природно створи имунитет не може дати добар резултат. Код младих људи који немају симптоме, а носе вирус, одвија се процес природног прокужавања. Али главни је проблем што нико у свету засад не зна колико траје тај имунитет. Два месеца или годину дана – објаснио је Тиодоровић.

У домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље Србије могуће је на лични захтев урадити тестирање на антитела, односно да ли сте некада прележали коронавирус. Према првим резултатима није велики проценат оних који су прележали корону.

Да ли ће бити уведено ванредно стање?
Оно од чега сви струхују је поновно увођење ванредног стања и затварање. Оно на шта апелује Кризни штаб је да се ради на самодисциплини и да је одговорност на свакоме од нас. О ванредном стању и полицијском часу се не разматра (тренутно) осим ако се не догоди нешто алармантно у одређеним крајевима земље, те ће се тамо можда уводити неке ригорозније мере, типа забране окупљања. Управо се то десило Новом Пазару и Крагујевцу, а у понедељак ће се знати шта ће бити широм Србије.

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да вирус корона и даље има потенцијал ширења, да је Кризни штаб због тога реаговао те да маске буду обавезне у јавном превозу, а препорука је да се носе у затвореном простору – банке, поште, продавнице. Он је рекао да се може спречити ширење уколико се сви буду придржавали препорука које су и до сада биле на снази, али су сада појачане.

– Сви би требало да носе маску. Маска не штити стопостотно, али уколико је сви носимо епидемија се успорава за 40 одсто. То су показали последњи објављени радови – изјавио је Јанковић.

Упитан да ли се може десити да се поново уведе ванредно стање и полицијски час, Јанковић је рекао да се та опција не разматра у овом тренутку.

– Уколико ризик постане већи може и то да се деси и да се такве мере уводе, али у овом тренутку оне нису у разматрању, изјавио је он.

Шта кад се укрсте вирус и грип?
Иако још увек нисмо завршили са првим таласом, а број заражених расте, епидемиолог Тиодоровић је пре неколико дана објаснио шта би било ако би се на јесен укрстили вирус и грип.

– Немојте тај црни сценарио. То је могло да се деси почетком ове године и то су Италијани доживели. То је био страховит удар и огроман број оболелих јер им се корона подвукла док је грип још трајао. Питање је да ли су без епидемиолошких података могли да утврде да ли је корона или грип јер симптоми болести су јако слични. То је највероватније био један од разлога зашто су закаснили са реакцијом. А ми смо грип успели да пресечемо, сећате се продужења ђачког распуста, то је био врло добар потез. Деца су важна пошто, као код короне, оболевају, али не тешко. Они су важни као вирусоноше. Међутим, да прецизирам, какву ћемо ситуацију имати на јесен, зависи од тога шта ће коронавирус урадити на јужној хемисфери. Он је у Бразилу, подаци су страшни, забрињавајући, затим Аргентина, Аустралија… Ако вирус прође кроз ту хуману популацију и створи се неки имунитет, смањи му се потенцијал заразности, онда можемо очекивати да се он појави у касну јесен, у новембру, можда чак и у децембру – изјавио је Тидоровић за „Републику“.

Вакицна се очекује тек крајем наредне године
Вакцина против цовида-19 биће спремна најраније до краја ове године, или почетком наредне, сматрају стручњаци широм света, али и у нашој земљи, али ће у употреби бити тек крајем следеће, мада су спочетка биле најаве да ћемо је имати већ овог септембра.

Произвођачи широм света покушавају да региструју вакцину, а најближи томе су Кинези, Американци и Руси. Оно што је за Србију важно је да је и ми можемо очекивати и то негде до краја следеће године, када ће, како се сматра, у потпуности бити спремна, али и безбедна за коришћење.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић у разговору о вакцинама објаснио је у једном од својих разговора за „Блиц“ да трентуно у свету влада трка ко ће први направити вакцину против цовида-19, с тим што напомиње да у овом поступку нема импровизације и да комерцијалност не сме да победи. Како је објаснио за наш лист, најоптимистичнији период је свакако да она буде спремна до краја године, али да ће у широј употреби бити тек током 2021.

– Када се појави вакцина она мора мати дозволу ФДА или ЕМА, а кад буде дошла до нас и ми је нећемо корисити све док наша Агенција за лекове то не потврди. Некада то води до кашњења, али живимо о свету где не може да одлучује комерцијалност него брига о животу. Пре краја године не можемо очекивати да ће неко стварно да заврши поштујућии све протоколе, а Светска здравствена организација званично не потврди да имамо вакцину, тако да ће дефинитивно њена примена почети током наредне године – сматра др Тиодоровић.

Како се прави вакцина и зашто је чекамо дуго
Када се било где у свету производи вакцина, цео поступак пролази кроз одређену процедуру, а то значи да не сме бити ни најмањег пропуста. У овом тренутку у свету, вакцину праве највеће и најбогатије земље, почевши од Америке, Кине, Русије, али ни Европа не мирује, ту су Немци, Французи и други. Пре пуштања у употребу постоји јасно прописана процедура, а пре него што стигне до нас њу ће примити више милона људи.

– Ми ћемо употребити вакцину тек када је употреби неко други. То је поступак, онај ко региструје вакцину он то ради на свом становништву, то није поступак од 100 људи, па ни 100.000 људи, већ неколико милиона људи ће најпре испробати, па тек остали. Даље, врло је важно да видимо ефекте, не сме бити нежељених ефеката, чак и ако их буде не смеју да буду изнад промила. Морају да буду дијагностиковане, стручно, научно, да видимо како делују на одређену групу људу, код оних са болестима, са малигнитетом, код деце, трудница. Дакле, то је комплетна анализа и то је тај најтежи део посла, објашњава др Тиодоровић.

Извор: Блиц.рс