Србија

ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ ЗАПАД! Лавров стиже у Београд: Ево шта ће Руси понудити Србији

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Москва креће у политичку, економску и војну офанзиву како би ојачала позиције Србије. Поменуте три области биће и кључне теме о којима руски председник Владимир Путин жели да разговара са српским колегом Александром Вучићем.

Сусрет двојице државника заказан је за 24. јун, када председник Србије иде у Москву, где ће на позив руског шефа државе присуствовати Паради победе. На том, 18. по реду састанку Вучића и Путина, Русија ће покренути питање нових облика сарадње како би помогли и ојачали позиције Београда, како би Србија што снажнија ушла у дијалог око Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз браћу кад је најтеже
Претходно ће у Београд стићи министар од највећег Путиновог поверења. Наиме, већ 18. јуна у дводневну посету Београду долази Сергеј Лавров, руски шеф дипломатије, који ће припремити терен за састанак двојице државника. У фокусу ове посете биће разговори о Косову. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да Србија има недвосмислену подршку Русије.

– Реч је о стратешком пријатељству два народа. Русија и председник Путин показали су колико им је Србија важна и у време пандемије. Српској браћи, како Путин говори када помиње нашу земљу, послали су опрему, стручњаке… Упркос ситуацији са којом се и сама суочавала током короне, Русија је потврдила опредељење да не занемарује пријатеље које виде у Србији – подсетио је министар.

Дачић није желео да говори о детаљима предстојећих сусрета, већ је напоменуо да је Русија подршку показује делима, као што је био случај када су у Уједињеним нацијама спречили усвајање резолуције којом би Срби били проглашени за геноцидни народ.

Теме РС и ЦГ
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић очекује да ће се у Москви разговарати о конкретним политичким питањима:

– Косово је главна тема, али ће се разговарати о очувању Републике Српске и положају Срба у Црној Гори.

Додаје да је Русија доказала да нам је пријатељ, те да је извесно да ће 24. јуна бити говора о конкретним корацима које Москва може да предузме, а који би ишли у корист Србије.

– Колико нас Запад притиска, толико ће, с друге стране, Русија бити уз нас. Сви руски званичници више пута су досад истицали спремност да, када је реч о Космету, подрже решење које Србија сматра за најповољније – истиче Анђелковић.

С друге стране, дипломатски извори из Москве кажу да ће Русија са Србијом разговарати о конкретним корацима који би помогли у борби за српске интересе у покрајини.

– Разговори ће, као и увек, бити отворени, размотриће се све опције и методи којима Москва може да помогне. Свесни смо притисак пред којим је Србија, стога нећемо повлачити потезе који би ту позицију додатно отежали, с обзиром на то да се ускоро очекује наставак дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ – наводе извори.

Поред политичких тема, у Москви ће се разговарати о конкретним потезима који би унапредили економску и војну сарадњу две земље.

Сарадња и вежбе две војске у авијацији
Заједничке војне вежбе и додатно усавршавање наших војника теме су о којим ће се, када је у питању војна сарадња, највише разговарати. Према речима војног аналитичара Александра Радића, Србија је последњих година доста уложила и доста наоружања набавила. Одбрана земље је подигнута на много виши ниво него што је била претходних година, те од Вучићевог одласка у Москву не треба очекивати договоре о куповини неких нових система.

– Србија је набавила опрему којом је јачала своју одбрамбену моћ. Оно што смо хтели, већ смо узели. Од Русије можемо очекивати даљу подршку, кроз заједничке вежбе у падобранству, авијације и пешадије – наводи Радић.

Сарадња у агробизнису и туризму
Пољопривреда и прехрамбена индустрија су приоритет у надоградњи већ ионако добре економске сарадње Србије и Русије, истиче економиста Млађен Ковачевић. Он је навео да су кључне области попут енергетике увелико договорене и да ту нема никаквих потешкоћа у сарадњи.

– Пажња се сада усмерева на агробизнис индустрију. Руси су заинтересовани за наше воће и поврће, за пшеницу, јечам, кукуруз… Интересовање постоји и за готове прехрамбене производе које ми правимо и ту су Руси заинтересовани за улагања како би се повећали производни капацитети у том сегменту – наводи Ковачевић.

Према његовим речима, треба очекивати да се на дневном реду нађе и туризам и долазак руских гостију у Србију.

Ђинпинг: Хвала Вучићу
Српски председник се састао и са кинеском амбасадорком Чен Бо, која је на Андрићев венац донела писмо кинеског шефа државе. Председник Кине Си Ђинпинг захвалио је Вучићу на писму, у ком је српски председник изразио чврсту подршку Кини за очување суверенитета и националне безбедности, наводећи да високо цени подршку Србије.

– Поштовани господине председниче, хвала вам на писму у ком сте изразили чврсту подршку кинеској страни за очување суверенитета и националне безбедности, што ја високо ценим – навео је Си у писму, које је Вучићу уручила амбасадорка Кине у Београду Чен Бо.

Опстанак истине
Вучић је прекјуче разговарао са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком, који му је пренео Путинов позив да присуствује Паради победе, 24. јуна у Москви.

– Велика је част присуствовати прослави 75-годишњице победе над фашизмом. Ми смо у Другом светском рату освојили слободу уз помоћ Црвене армије и Србија је против покушаја ревизије историје. Борићемо се да истина опстане – рекао је Вучић.

Руски амбасадор навео је да је председник Путин изабрао 24. јун јер је на тај дан 1945. године на Црвеном тргу одржана историјска парада победника, коју су предводили маршали Жуков и Рокосовски, пошто је традиционална парада 9. маја морала да буде одложена због епидемије коронавируса.

Извор: Српски Телеграф