Регион

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ АКО ИДЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ! Обратите пажњу! Ако се заразите короном, ево шта ће урадити држава

Фото: Јутјуб

Грчка влада је спремна да сноси трошкове за оне туристе за које се током боравка у Грчкој испостави да су позитивни на коронавирус, изјавио је у понедељак владин портпарол Стелиос Петсас.

Ови туристи ће бити смештени у хотелима, а трошкови ће ићи на терет Грчке, додао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То смо радили раније и наставићемо и даље“, рекао је током конференције за новинаре.

Петсас је додао да од затварања граница Грчка плаћа смештај онима који долазе у земљу и морају да остану у карантину.

„Хиљаде људи прошло је кроз карантин“, нагласио је подсећајући да се тестови на КОВИД-19 већ обављају на Међународном аеродрому у Атини, да се посетиоци задржавају у хотелу једну ноћ док не добију резултате теста, а затим у зависности од резултата који имају могу остати у опуштеном 7-дневном карантину или под строгим надзором 14 дана, ако су позитивни.

„Наставићемо тако, с једном разликом. Очекујемо далеко мањи број случајева заразе и чак се надамо да их неће ни бити, јер број заражених у европским земљама из којих очекујемо туристе опада“, рекао је владин портпарол.

„Наш циљ је да осигурамо максималну сигурност за становнике и туристе“, рекао је Петсас. Међутим, није објаснио хоц́е ли грчка држава платити и храну и лекове, преноси портал Кеепталкинггрееце.цом

Министарство туризма Грчке објавило је недавно списак земаља за чије посетиоце ће Грчка отворити границе од 15. јуна. Посетиоци из ових земаља међу којима се налази и Србија, неће бити тестирани на Цовид-19 и неће бити у карантину.

Грчка управа цивилног ваздухопловства продужила је у понедељак, 1. јуна, забрану летова из седам земаља као и за улазак неевропских држављана, а истовремено је продужила и обавезан карантин за путнике који улазе у Грчку у јуну.

Од понедељка, 15. јуна, наставиће се пракса обавезног тестирања и карантина за путнике који долазе из земаља високог ризика преноса Цовид-19. Листа се стално ажурира. Држављани свих осталих земаља биће прихваћени без ограничења, али могу бити подвргнути насумичном тестирању по доласку, јер ће одређен број путника на свим летовима обавити тест.

Уколико границе Северне Македоније остану затворене за туристе од 15. јуна, туристи ће у Грчку моћи да путују преко Бугарске.

 

Извор: Курир.рс/grckainfo.com