Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Како стићи аутомобилом до Грчке: Наши грађани имају само једну опцију!

Срби се увелико спремају да после 15. јуна, када ће Грчка почети да прима туристе из 29 земаља, крену на море и летовање. Међутим, ове године ће осим короне имати додатни проблем, а то је начин на који ће стићи до омиљених летовалишта.

Велика већина српских туриста у Грчку путује приватним аутомобилима или аутобусима туристичких агенција. Међутим, 15. јуна би проблем могле да представљају затворене границе појединих земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, у овом тренутку је из Србије до Грчке колима могуће доћи само преко Бугарске, док су друга два правца, омиљени преко Северне Македоније, и најређи преко Црне Горе и Албаније, тренутно „блокирани“.

Због све већег броја заражених од корона вируса, Северна Македонија је одложила отварање својих граница и велико је питање када ће повуићи тај корак јер стрепе да би могли да имају још више импортованих случајева, па макар узрок томе били само туристи у транзиту.

На другој страни, српски грађани нису у могућности да дођу преко Албаније до Грчке, јер уопште не могу да уђу у Црну Гору. И скоро је извесно да ће ова забрана бити на снази и у наредне две недеље.

Дакле, Срби би могли до Грчке авионом, пошто ће аеродроми у Солуну и Атини бити потпуно отворени од 15. јуна, или што је извесније, па и јефтиније, колима преко Бугарске.

Пут од Београда до Солуна, овим правцем, дугачак је 671 километар, а према познатом сајту „Виа Мишлен“, пут би без стајања и задржавања на границама, трајао нешто више од седам сати. Реално, знатно дуже.

Сви који су навикли да у Грчку иду преко Северне Македоније, ишли би истим путем до Ниша, али би онда скренули ка истоку, те преко Пирота и Димитровграда стигли до Бугарске, а затим наставили преко Софије и Благоевграда до границе са Грчком и даље ка Солуну.

Ова варијанта би највише погодовала онима који иду на Тасос, нешто мање путницима за Халкидики, а најмање људима који планирају да летују на Лефкади, Олимпијској регији, или да продуже до Атине.

Наравно, остаје да се види како ће се ситуација развијати наредних дана, односно да ли ће евентуално под притиском комшија Северна Македонија ипак морати да отвори границе за многобројне туристе који планирају да крену пут Грчке.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ