Србија

Ово сви радите током вожње, тако највише оштећујете АУТО !

Фото: Јутјуб

Корисни савети!

Када једном научимо да возимо и стекнемо рутину и самопоуздање, ову активност обављамо без пуно размишљања. Ипак, чињеница је да и многи искусни возачи имају поједине навике којима несвесно оштећују своја возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики број људи има обичај да одмара руку на мењачу, не знајући да тежином руке тада чине да се делови одговорни за промену брзине међусобно додирују и на тај начин се троше. Осим тога, може да се узрокује и испадање мењача из брзине што је јако штетно по мењач, али и јако опасно по безбедност у саобраћају. Дакле, за мењачем посежите једино када мењате брзину!

Још једна честа лоша навика јесте да се аутомобил остави у брзини, док се не креће, а да се ногом држе стиснуте педале квачила и кочнице. То такође штети аутомобилу јер опруга у квачилу није дизајнирана да дуго трпи такву силу и могла би да се потроши много пре времена, па чак и да пукне.

У свакој прилици када морате да зауставите возило, избаците мењач из брзине и стисните кочницу. Тако ћете најбоље сачувати квачило.

Сличан ефект има и задржавање ноге на папучици квачила иако је аутомобил у покрету. Такво „одмарање ноге“ на квачилу је непотребно јер постоји могућност да и даље вршите притисак на механичке делове мењачке кутије, односно мењача на мотор који није исте брзине као и спој од стране мењачке кутије с којом се спаја. За леву ногу постоји за то предвиђено место, стога не оклевајте да се њиме и послужите.

Извор: Srbijadanas.com