Србија

ПРЕДРАГ КОН САОПШТИО! Корона и даље циркулише: Могућа су нова жаришта! Обратите пажњу на ово

Епидемиолог Предраг Кон изјавио да епидемиолошка ситуација није једнака на целој територији Србије и да постоје подручја у којима је несигурна, наводећи као пример Нови Пазар и Тутин

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да епидемиолошка ситуација није једнака на целој територији Србије и да постоје подручја у којима је несигурна, наводећи као пример Нови Пазар и Тутин, где се појавило ново жариште после Бајрама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На другим местима је повољнија ситуација, али има локалних ексцесних ситуација са појавом већег броја случајева, рекао је Кон за РТС и као пример навео студентски дом где су регистровани случајеви коронавируса.

„То нису класична жаришта, ту се ради о једној групи која је повезана и појављују се још и појединачни случајеви“, навео је Кон.

Истакао је да у Београду има 15 појединачних случајева за које не знају како су се заразили.

Кон је објаснио да то указује да је вирус и даље у циркулацији, али је нагласио да то јесу све појединачни случајеви и да се испитују даљи контакти.

Он је указао да појединачни случајеви који се појављују у колективима увек представљају опасност за појаву нових жаришта.

Напоменуо је да је нови талас епидемије све извеснији и да то постаје практично врло могуће, јер се вирус и даље шири на јужној хемисфери и чак показује висок потенцијал преноса.

Поновио је препоруку струке да будемо одговорни и носимо маске. Кон је нагласио да је то врло важно, посебно за старије и за хроничне болеснике.

Препорука за остале је да носе маске поготову када улазе у јавни превоз и у затворени простор, где може бити непланираних контаката.

Извор: Тањуг