Србија

Предраг Кон саопштио: Ситуација је забрињавајућа, постоји могућност да вратимо мере !

Фото: јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон каже да и даље траје епидемија и да одређене мере попут забране јавног окупљања могу да се врате.

Он је поводом пораста новозаражених вирусом ковид 19 рекао да, ако и дође до другог таласа неће бити потребе за увођење ванредног стања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући пораст броја заражених, каже да то јесте ситуација која помало забрињава, али само док се не открије како је неко заражен.

„Имамо ситуације у Новом Пазару и Тутину које су резултат опуштања током обележавања Бајрама, али и у Београду имамо групе заражених које су повезане. То су жаришта која држимо под контролом. Осим тога, имамо 15 појединачних случајева у Београду које пратимо и ради се озбиљан посао на откривању како су се заразили“, истиче др Кон, преноси портал „Б92“.

Како каже, у фази смо смиривања, али су у наредном периоду могуће благе осцилације у броју заражених.

„У периоду смо отварања земље, следи организовања свадби иразних врста скупова, као и пријемних испита и повратка студената у домове, те могу да се очекују извесне ексцесне ситуације као у Новом Пазару, Тутину, у студентским домовима. Ипак, штити нас летњи период, јер су све респираторне инфекције сезонске и погодује им зима. Такође, имамо високо развијен надзор контаката и обимна тестирања, те не очекујемо драстично погоршање епидемиолошке ситуације“, каже он.

Извор: sputniknews.com/Б92