Србија

ПРЕДРАГ КОН УПОЗОРИО СРБИЈУ! Колективни имунитет није изразито висок: Сваки пацијент мора да се испита, ево о чему се ради

Фото: Јутјуб

Од данас грађани Србије моћи ће да се тестирају на лични захтев и открију да ли имају антитела на коронавирус. Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да је реч о брзим тестовима који октривају присуство антитела ИГМ и ИГГ класе и резултат може бити без присуства тих антитела. Ообјектино више нисмо у епидемији, истакао је Кон.

Једна од нових мера која се примењује од данас је и та да можемо да се тестирамо и да проверимо да ли смо можда имали коронавирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон каже да ће тестирање бити и могуће и у Градском заводу, мада још немају допис за саму технику и жиро рачун, који се тестови коористе.

Објашњава да је реч о брзим тестовима који октривају присуство антитела ИГМ и ИГГ класе и резултат може бити без присуства тих антитела.

„Најпаметнија препорука је да сваки онај ко има неки налаз, једне или друге класе – да му налаз протумачи један од три специјалиста – инфектолог, имунолог или вирусолог“, рекао је Кон.

Сваки пацијент мора да се испита

Према његовим речима, мора сваки пацијент да се испита, да се са њим разговара, чим се открије налаз ИГМ-а треба урадити и пи-си-ар тест који би потврдио да је инфекција акутна или би одбацио.

Кон каже да огорман број људи мисли да је прележао ковид јер је та инфекција наступила након епидемије грипа, па многи грип приписују да је то била корона, а нико не може да тврди да није.

„Ако неко живи у убеђењу да је прележао и да има заштиту онда се плаши другачије, па је боље да стварно зна да ли јесте или није“, рекао је Кон.

Испитивање имунитета је нешто друго, истиче Кон и додаје да је то репрезетнативан узорак на различитим деловима Србије, читаве породице су у питању, које могу да пристану или не.

Тестови за имунитет су сигурнији – 96 одсто, а код брзог теста је мања сигурност, указао је епидемиолог.

Колективни имунитет није изразито висок

Многе мере попуштају, Кон каже да није једнак колективни имунитет у различитим деловима Србије, он није изразито висок јер смо радили на заштити да спречимо епидемију.

Према његовим речима, крај је већ дошао, улазимо у период када ће почети спорадично да се јавља. Може да се деси да се не појави нула тако брзо, указао је доктор.

„Нисмо у класичној епидемији, сама одјава тражи обавезе – да 28 дана то буде нула, објектино више нисмо у епидемији“, закључио је доктор Кон.

Извор: РТС