Русија

ПУТИН ПОБЕСНЕО – ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Северу Русије прети велика катастрофа (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин је на хитном састанку поводом изливања дизел горива у Нориљску био изузетно незадовољан што се о овом инциденту сазнало преко друштвених мрежа и то са великим закашњењем, преносе руски медији.

„Је л` сте ли ви при себи?“, викао је Путин на шефа „Норникеља“ Сергеја Липина током састанка који је одржан у „онлајн“ режиму, будући да је Нориљско-Тајмирска енергетска компанија, где је дошло до изливања горива, ћерка фирма овог сибирског магната.

Међутим, како преносе медији, шеф „Норникеља“ није признао своју кривицу већ је оптужио шефа Министарства за ванредне ситуације Русије Јевгенија Зиничева да је лагао у вези са овим инцидентом.

„Информацију смо свим релевантним структурама пренели још 29. маја. Били су обавештени око плана решавања ситуације која је настала“, рекао је Липин.Међутим, Путин је, како оцењују медији, пребледео од гнева те је рекао да ће бити принуђен да се обрати безбедносним органима како би се утврдило каква је информација пренета и коме, са циљем да се разјасне све недоумице у вези са овим инцидентом.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин прогласио је изливање дизел горива у Нориљску у Краснојарском крају ванредном ситуацијом федералног карактера.

Он је такође затражио да се што пре умањи негативни утицај изливања дизел горива на животну средину.

Иначе, инцидент се догодио још прошлог петка у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније, када је дошло до дехерматизације резервоара са дизел горивом, која је проузроковала изливање 20.000 тона нафтних деривата у реку. Површина загађења износила је око 100.000 квадратних метара територије.

Извор: sputniknews.com