Свет

САД НА НОГАМА! Полицајци отказали послушност држави: Настао читав хаос

Фото: Јутјуб

Припадници полиције широм Сједињених Америчких Држава исказали су солидарност са демонстрантима који протестују због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо након што му је њихов колега из Минесоте скоро девет минута клечао на врату.

На друштвеним мрежама постаљени су снимци и фотографије на којима се види како полицајци са маскама на лицу клече на једном колену заједно са демонстрантима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такви призори виђени су у Њујорку, Флинуту у Мичигену, Корал Гејбелсу на Флориди, Санта Крузу у Калифорнији, Камдену у Њу Џерсију, Канзас Ситију и Фергусону у Мисурију, Фаргу у Северној Дакоти…

Двојица полицајаца у Канзас Ситију, један Афроамериканац, а други белац, усликани су како држе транспарент са натписом „Зауставите полицијску бруталност“.

Полиција у Санта Крузу поделила је фотографију на којој њен шеф Енди Милс клечи са демонстрантима, уз коментар „У знак сећања на Џорџа Флојда и скретање пажње на полицијско насиље против тамнопутих људи“.

Неколико полицајаца у Њујорку клекло је заједно са мирним демонстрантима на тротоар и одало пошту преминулом Флојду.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама могу се чути узвици окупљених „хвала“, упућени полицији.

У Камдену припадници полиције су били међу онима који су носили транспарент „Стојимо у солидарности“ и заједно са демонстрантима узвикивали „нема правде, нема мира“.

У Фаргу је полицајац снимљен са транспарентом „Сви смо ми једна раса… ЉУДСКА раса“.

Поједини припадници полиције широм земље кажу да је понашање полицајца из Минеаполиса, које је довело до смрти Џорџа Флојда, неприхватљиво.

Арт Ацеведо, шеф полиције из Флојдовог родног града Хјустона рекао је да би тај догађај морали да осуде сви припадници снага реда и ширег друштва.

Извор: Тањуг; Д.К.