Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Стижу велике инвестиције, БИЋЕ НА ХИЉАДЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА! Ево шта очекује Србију!

Немачка компанија „Форверк“ за производњу ауто-делова запошљаваће у Чачку 1.000 радника, а плате ће бити од 500 до 1.500 евра

Србија тренутно ради на привлачењу више од 50 страних компанија које ће запошљавати више хиљада људи, од чега већ њих десет ускоро отвара потпуно нове фабрике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Средином јуна у Чачку ће бити отворена немачка фабрика „Форверк“, а у Ивањицу је стигао немачки „Кениг метал“, фирма за обраду лима.

И компанија „Бош“ у Новом Саду ускоро отвара своју трећу фабрику у Србији за производњу турбо-пуњача за аутомобиле и друга возила. Запошљаваће око 440 радника, а у развојно-истраживачком центру биће посла за 50 инжењера.

Председник Привредне Коморе Србије Марко Чадеж каже да се и у овој години очекује раст страних директних инвестиција.

– Тренутно се преговара и закључују се преговори о педесетак инвестиционих пројеката. То су пројекти који ће се реализовати у 2020, а биће их, надамо се, и више – навео је председник ПКС.

Део земље са највећим улагањима за сада је западна Србија. Прва велика компанија стиже у Чачак, и то немачки „Форверк“. Запошљаваће 1.000 радника, а плате ће бити од 500 до 1.500 евра.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић каже да ће се у овој фабрици израђивати аутомобилски делови за „фолксваген“, БМW, „мерцедес“, „форд“, „ауди“ и „бентли“. Са новом инвестицијом у Чачак су се вратили и грађани који су због посла отишли да раде у Београд или у иностранство.

Небојша Гавриловић, млади саобраћајни инжењер, петнаест година живео је и радио у Београду, тамо је основао и породицу, али увек је сањао о томе да се врати у свој родни град. То ће и успети да уради када почне да ради у „Форверку“.

– Ово ми је био професионални изазов, јер је част радити у оваквој угледној фабрици. Радићу оно што волим у месту из ког потичем и моја деца одрастаће у Чачку, то је оно што сам одувек желео у животу. Да ми је неко пре 10 година рекао да ћу се вратити у Чачак, не бих му веровао, тада ми је то деловало немогуће, али чуда се дефинитивно дешавају – каже Небојша.

Више радних места
Овде није крај инвестицијама у овом делу Србије. Некадашњег гиганта у производњи смрзнутог воћа и поврћа „Будимку“ из Пожеге купила је „ИТН група“ из Косјерића, која жели да фабрику што пре оспособи за производњу.

– Домаћи инвеститори улажу око пет милиона евра, а расписан је и конкурс за запошљавање. Планирано је да буде запослено 150 радника – каже Ђорђе Никитовић, председник општине Пожега.

И Ивањица је овог пролећа добила нове инвестиције. Погон је отворила немачка компанија „Кениг метал“ за обраду лима за ауто-индустрију.

– У првој фази биће запослено 120 радника, проширењем обима производње стећи ће се услови за додатно ангажовање већег броја радне снаге – објашњава председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је приликом обиласка градилишта брзе пруге код Нове Пазове да су градовима у пет округа (Пчињски, Нишки, Јабланички, Пиротски и Топлички) најпотребније инвестиције, као и у појединим деловима Војводине – Сомбору, Врбасу, Кикинди, око Зрењанина, као и у Бачкој Паланци.

– Нове инвестиције потребне су и у Браничевском и Подунавском округу, посебно у Пожаревцу, али и другим местима. Иста је ситуација и са Колубарским округом – рекао је Вучић.

Извор: Srbijadanas.com/ Informer.rs