Србија

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА! Уводимо ванредну ситуацију, народу очигледно треба наређење и мотка

Данас је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на предлог Кризног штаба прогласио ванредну сутуацију у том граду, јер је нагло скочио број заражених корона вирусом.

Само за један дан је регистровано 63 нивих случајева, док их је за време епидемије за два и по месеца било укупно 68.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Корона се шири великом брзином и народу је очигледно потребно наређење и мотка, да би поштовао правила. Готово сви заражени имају од 17 до 35 година, и углавном су се заразили на прославама. Они због година лакше подносе, али су зато резервоари болести и могу да угрозе старије – рекао је Радомир Николић и нагласио да се мере уводе како би се избегао шпански и италијански сценарио.

Он је појаснио да је крагујевачки кризни шšтаб надлежžном министарству предложžио мере које би требало да буду реализоване у циљу спречавања ширења корона вируса и да ће у току дана бити познато које ће тачно мере бити предузете.

У пракси, оваква ситуација би требало да подразумева скраћено радно време свих угоститељских објеката, обавезно ношење маски и рукавица у затвореним просторијама и свим јавним институцијама, као и забрану свих јавних скупова.

Како је раније за „Блиц“ изјавио епидемиолог Института за јавно здравље Предраг Делић, мере које би требало да буду уведене „односе се пре свега на забрану свих јавних скупова”.

– Биће забрањена јавна окупљања, прославе, коцерти, журке, све што подразумева људе у блиском контакту. Увбеђће се и обавезно ношење маски и рукавица у јавним установама, а време рада угоститељским објектима ће бити значајно скраћено, највероватније до 20 часова. Показало се да млађа популација сада обољева, И да није дисциплинована. То су активни људи, од 20 до 40 година. Зато морамо да реагујемо – рекао је Предраг Делић.

У Крагујевцу је преко ноћи драстично скочио број заражених, те је Градски кризни штаб данас поново заседао и тражио од Владе Србије да им хитно одобри увођење ванредне ситуације, као би се стално на пут ширењу заразе.

На основу резултата који су рано јутрос, у 02.00 пристигли у Институт за јавно здравље у Крагујевцу, само за протекла 24 сата број позитивних пацијената на корона вирус је у односу на претходни дан повећан чак шест пута.

Од 252 тестираних, 62 је било позитивно, што је готово чертвртина.

Извор: Блиц