Свет

ШОКАНТНО САЗНАЊЕ: После коронавируса, у Северној Кореји људи гладују !

Специјални известилац Уједињених нација за људска права у Демократској Народној Републици Кореји Томас Охеа Кинтана изразио је данас забринутост због, како је рекао, широко распрострањеног недостатка хране и неухрањености у Северној Кореји

Ситуација је, додао је, погоршана током готово петомесечног затварања границе са Кином и строгих мера карантина уведених због пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Охеа Кинтана је позвао Савет безбедности да преиспита санкције које су уведене Северној Кореји како би се осигурале залихе хране, пренео је Ројтерс.

Северна Кореја, која је доживела глад средином 90-их од које је, како се верује, умрло три милиона људи, једина је земља на свету која није пријавила случајеве корона вируса Светској здравственој организацији.

Пандемија је донела драстичне економске потешкоће Северној Кореји, навео је Охеа Кинтана и додао да је пад од 90 одсто у трговини са Кином у марту и априлу довео до огромних губитака.

Он је истакао да су алармантни изгледи за даље продубљивање кризе у вези с храном и за повећање несигурности.

Постоје извештаји о порасту броја бескућника у великим градовима и деце на улицама као и да су поскупели лекови, навео је Охеа Кинтана и нагласио да је у порасту број породица које једу само два пута дневно или једу само кукуруз, док неке гладују.

Извор: Информер.рс