Свет

СТИЖУ РУСКИ ТЕНКОВИ! Потписан уговор за 500 возила! Ево о чему је реч!

Значајно ће побољшати офанзивне способности египатских оружаних снага.

Египат је потписао уговор с Русијом којим је обезбеђена лиценца за производњу 500 тенкова Т-90МС, објавио је Дифенс блог 27. јуна, а преноси Саут Фронт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је ова куповина била у плану још 2017. године, чини се да се договор напокон померио са мртве тачке.

Позивајући се на изворе из руске одбрамбене индустрије, Дифенс блог је објавио да је уговор потписало египатско Министарство одбране и војне производње и руска државна агенција за извоз оружја Рособоронекпорт.

Према уговору који је наводно потписан, корпорација Уралвагонзавод изградиће фабрику за производњу тенкова Т-90МС у Египту.

Т-90МС је значајно унапређена верзија борбеног тенка Т-90С. Ово возило је опремљено мотором од 1130 кс, оптиком ПНМ Сосна-У, оружном станицом на даљинско управљање са митраљезом калибра 7,62 мм УДП Т05БВ-1, као и навигационим системом ГЛОНАСС.

Заштита тенка је побољшана додавањем новог експлозивног реактивног оклопа (ЕРА) типа Реликт, који покрива велики део шасије и куполе.

Ако се потврди, куповина борбених тенкова Т-90МС значајно ће побољшати офанзивне способности египатских оружаних снага.

Уговор ће такође омогућити Египту да стекне велико искуство у производњи и одржавању борбених тенкова.

Египат је током великог дела Хладног рата и председничког мандата Гамала Абдела Насера зависио од совјетске технике, па тако и данас војска те државе поседује 34 тенкоа типа Т-80, и око 500 тенкова Т-62, од којих је велика већина расходована.

Након доласка на власт председника Анвара ел-Садата, направљен је отклон од Совјетског савеза ка САД, па тако окосницу оклопних снага велике арапске републике данас чине амерички тенкови.

То су пре свега тенкови М1А1 Абрамс, око 1360 возила, и варијације опробаног М60 Патона, којих у возном парку египатске војске има око 1700.

Извор: Srbijadanas.com