Србија

СТИЖУ СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Држава даје 5.000 евра за куповину новог возила!

Министарство екологије издвојило је ове године милион евра за субвенције за еколошка возила, али је до сада искоришћено само шест субвенција, јер није било таквих аутомобила на тржишту или су били прескупи. Ипак, домаћа фабрика „Фијат Крајслер аутомобили“ Крагујевац добила је повољне цене за увоз електричних и хибридних возила и ове недеље представила је прво – „фића хибрид“.

„Мислим да је то добар подстрек. Оном ко се одлучи да купи потпуно електрично возило следује субвенција од 5.000 евра, а за ‘хибрид’ 3.500 евра“, кажу из „Фијат Крајслер аутомобила“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова хибридна и електрична возила могу се купити и за мање од 20.000 евра откако је Влада Србије средином марта одлучила да субвенционише њихову куповину са 250 до 5.000 евра.

Наиме, Влада је усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине електричних и хибридних возила на основу које држава помаже куповину мопеда и лаких трицикала на овај погон са 250 евра, хибридне аутомобиле са 2.500 евра, плаг-ин хибриде са 3.500 евра, а електрична возила са 5.000 евра. То је једна од владиних мера за заштиту ваздуха од загађења због које су такозвана еколошка возила знатно приступачнија на тржишту.

Рецимо, цена појединих хибридних путничких, али и електричних доставних аутомобила сада пада испод 20.000 евра. Примера ради, са државном субвенцијом од 2.500 евра хибридна „тојота јарис“ кошта 17.750 евра, пошто јој је пуна цена 20.250 европских новчаница. Такође, цена нових електричних доставних возила сада је готово за четвртину нижа пошто, рецимо, најповољнији „рено кангу“ са ПДВ-ом кошта 25.500 евра, али када му се одузме тај порез од 20 одсто и урачуна субвенција од 5.000 евра, може се купити за 15.100 евра.

Из Асоцијације увозника возила и делова поздравили су владину одлуку и навели да је то добар корак ка промовисању хибридних и електричних возила која ће сад купцима бити знатно привлачнија. Ипак, да би ова субвенција у потпуности имала ефекта, неопходна је и адекватна инфраструктура, односно пуњачи за возила који се тренутно налазе тек на неколико локација. Зато очекују да најчешћи купци буду фирме.

Услов за субвенцију куповине нових хибридних возила је и емисија угљен-диоксида, па тако на државну помоћ од 2.500 евра могу рачунати само купци „хибрида“ који производи мање од 100 грама ЦО2 по километру.

Субвенција за плаг-ин хибридна возила износи 3.500 евра. Плаг-ин хибридна возила имају своје пуњиве батерије које им продужавају аутономију, смањују потрошњу горива, као и емисију издувних гасова. Аутономија код таквих возила траје неколико десетина километара, а када нестане струје, функционишу као традиционални хибриди.

Извор: Блиц.рс