Србија

СТРАШНО: Брачном пару одузели дете, огласила се Ана Брнабић и поручила следеће !

Тражила да је Савић контактира поводом овог проблема.

Центар за социјални рад у Суботици одузео је усвојено трогодишње дете брачном пару Савић из Београда, наводно, јер супруга има више година од дозвољене границе, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обавестило је Министарство унутрашњих послова због индиција које указују на могућност извршења кривичног дела у овом случају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Надлежни сектор за равноправност полова, наложио је предузимање мера из своје надлежности у циљу отклањања неправилности у стручном раду у Центру за социјални рад Суботице у поступку усвојења малолетног детета и обавештен је МУП за даље реаговање и испитивање. С обзиром на постојање индиције које указују на могућност извршења кривичног дела у конкретном случају, ресорно министарство је у вези са конкретним случајем обавестило Министарство унутрашњих послова – наводе извори из Министарства.

Центар за социјални рад у Суботици дете је одузео Београђанину Борисаву Савићу (48) и његовој супрузи Биљани (52). Девојчица од три године код њих је била од октобра прошле године, а званично решење о усвајању су, како тврде добили средином маја ове године. Савићи тврде да се све дешава због грешке радника у Центру.

– Почећу од краја, данас сам Центру за социјални рад града Суботице, морао да вратим моју тек усвојену ћерку због процедуралне грешке коју су направили радници центра. Наиме, у Закону о усвајању стоји да максимална старосна граница између усвојитеља и усвојеника не сме да пређе 45 година. Супруга се у ту границу не уклапа, док су моје године ок. Тумачење центра је било да је то довољно и да не мора да се иде на одобрење министра, које се у тим случајевима даје. Тако да је Л. у нашу кућу дошла у октобру месецу на период прилагођавања – написао је Савић на Твитеру.

За тих 6 месеци, како даље наводи Савић, они су успели да формирају породицу.

– Није било лако, али смо успели. Коначно усвојење је реализовано 15. маја и ми смо постали законити родитељи. После чина усвојења министарство проверава предмет и уочава ове процедуралне грешке и налаже да се предмет испита. Ми о томе не знамо ништа, да би нас јуче позвали из Центра и рекли да су добили налог да дођу по дете и да имају решење о томе чудећи се како то нама није достављено. Данас смо цео дан преговарали и на крају пропустили под притисцима јер нисмо желели да нам полиција отима дете – написао је он и додао да се ово неће овако завршити:

– Наш адвокат сматра да је то решење незаконито јер усвајање може да се поништи једино тужбом, а не неким решењем, а још већи проблем је што ми наш примерак нисмо добили. Ко води рачуна о интересу детета ако се оно после 8 месеци одваја од нас и враћа у хранитељску породицу, са реалном опасношћу да се нама не врати никад. Све због тога што неко није урадио свој посао како треба и затражио потпис министра када је требало. Ово се неће завршити овако.

На његов твит реаговала је премијерка Србије, Ана Брнабић, која је тражила да је Савић контактира поводом овог проблема.

Извор: Ало.рс