Регион

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ УПУЋЕНЕ СРБИМА: „Бљесак и Олуја су обданиште што вам овдје чека“

Против свештеника Црногорске православне цркве (ЦПЦ), ђакона Стева Машановића из Тивта поднета је кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње, саопштено је вечерас из Управе полиције.

Управа полиције је вечерас саопштила да је полиција у Тивту идентификовала особу која је на једној друштвеној мрежи поставила објаву увредљиве садржине са говором мржње и нетрпељивости на основу националне припадности, те и позивао на насиље, преносе „Вијести“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наиме, сумња се да је коментар поставио С.М. (45) из Тивта, ђакон Црногорске православне цркве. Упознат је надлежни државни тужилац који се изјаснио да се у радњама С.М. стичу елементи кривичног дела изазивање националне, расне и верске мржње. Против овог лица је поднета кривична пријава због сумње да је извршио поменуто кривично дјело“, казали су из Управе полиције.

Он је јуче на свом Фејсбук профилу написао поруку која се очито односи на учеснике литија које организује Митрополиција црногорско-приморска (МЦП) Српске православне цркве (СПЦ), односно учеснике протеста грађана због контроверзне смене локалне власти у Будви.

„Нећете четници, Божију вам вјеру дајем, ни милиметар. Неретва и Сутјеска, „Бјлесак“ и „Олуја“ ће вам бити обданиште што вас овдје чека. Мантије ми моје. Мултуетничка, никад мултичетничка. Таман ме браде и мантије коштало. Е вива Монтенегро, е вива Црна Горо, мајко!“, написао је Машановић уз постављен линк од спота песме „Светиња“ познатог хрватског певача и десничарског политичара Мирослава Шкоре.

Главни рефрен те песме је иначе „Вера, Љубав и Домовина“.

Машановић је нешто касније обрисао ову поруку, али су се њени скриншотови проширили друштвеним мрежама и грађане који су се њоме нашли погођени, навели да ђакона ЦПЦ пријаве тиватској полицији.

Бвши подофицир војске Југославије

Машановић (45) је иначе, пореклом из околине Зворника у Босни и Херцеговини, а у Тивту живи од детињства.

Дуго година био је професионално војно лице – подофицир по уговору у Војсци Југославије, односно Војсци Црне Горе где је добио отказ, након чега је постао истакнути локални активиста Социјалдемократа Ивана Брајовћа.

Машановић већ неколико година ради као припадник службе безбедности Аеродрома Тиват, а децембра 2018. митрополит ЦПЦ Михаило га је рукоположио у ђакона те цркве.

Извор: Блиц.рс