Русија

УДАРНА ВЕСТ: Русија прогласила ВАНРЕДНО СТАЊЕ !

Више од 130 тона горива уклоњено је из реке Амбарнаја

Резервоар са 21.000 тоном дизел горива у руском делу Арктичког круга напрснуо је због топљења леда, због чега је у реке Амбарнаја и Далдикан и скоро све њихове притоке исцурило 217 квадратних километара дизела и обојило их у црвено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Федералној служби за природне ресурсе у воду је исцурило 15.000 тона, а у тло 6.000 тона дизел горива.

Активисти за заштиту околине кажу да је цурење, које се догодило пре седам дана, најгора несрећа ове врсте која се икада десила у арктичком региону, пренела је агенција Срна.

Инцидент се догодио у електрани код сибирског града Норилска, којом оперише “Норилск-Тајмир енерџи ко”, подружница “Норникела”. Норилск се налази изнад Арктичког круга на далеком северу Русије.

Компанија је на свом сајту објавила да је проглашено ванредно стање. Руски председник Владимир Путин сложио се да уведе ванредни режим на федералном нивоу због цурења горива, након што је то предложио министар за ванредне ситуације Јевгениј Зиничев.

Он је рекао Путину да је електрана два дана покушавала да задржи цурење пре него што је обавестила Министарство. Гувернер региона Александар Уш рекао је да је Путин сазнао за инцидент у недељу, након што су се “узнемирујуће информације појавиле на друштвеним медијима”.

Из организације за заштиту околине “Гринпис” рекли су да је ово први тако велики индицент на Арктику. Они верују да би се трошкови штете од цурења горива само за воду могли износити преко 85 милиона.

„Гринпис“ је овај догађај упоредио са катастрофом „Ексон Валдезовог“ нафтног танкера у близини обале Аљаске 1989. године.

Резервоар је напрснуо кад је лед на којем је изграђен почео да се топи. Након тога се гориво излило на пут, а ауто који је пролазио захватила је ватра.

“Несрећа је узрокована изненадним тоњењем потпорних стубова у подруму резервоара”, навела је компанија у саопштењу.

Исцурело гориво протегло се на чак 11 километара од места инцидента и претворило делове реке Амбарнаја у јарко црвено.

“Ју-ес-еј тудеј” подсећа да се у Русији дизел боји црвено ако се користи за грејање зграда и структура. Црвени дизел обично се пребацује у посебне резервоаре и користи као извор енергије.

Арктички круг
Портпарол Министарства за ванредне ситуације Русије рекао је јуче да је цурење горива у реку заустављено. Према руским медијима, тим за чишћење већ је очистио око 16.154 кубних метара тла и испумпао 201 тону горива. Више од 130 тона горива уклоњено је из реке Амбарнаја.

“Норникел” је највећи светски произвођач никла и ретког метала паладијума. Један од кључних сувласника компаније је Владимир Потанин, који се сматра најбогатијим човеком Русије са својих 25 милијарди долара. Потанин је изгубио 1,5 милијарди долара због последица несреће, према “Форбсовом” рангирању милијардера.

Истражни комитет Русије отворио је кривичну истрагу због немара због неблаговременог извештавања о инцидент. Руске власти су већ ухапсиле шефа једне од јединица термалне електране, преноси Блиц.

Топљење леда услед глобалног загревања, посебно на Арктику, већ је велики проблем. У хладнијим деловима зграде су изграђене на леду који је тврд попут бетона, али топљење леда које прати повишене температуре узрокује штету објектима.

Извор: Ало.рс