Србија

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ! Први талас короне није прошао, ова група је најугроженија! Ево шта нас чека на јесен!

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић каже да први талас вируса корона није завршен и да је дошло до повећања броја инфицираних у Србији, али и у земљама у окружењу.

– Очекивали смо да ће повећање број инфицираних и нови талас наступити тек на јесен, међутим у првом таласу који ипак није завршен дошло је до повећања оболелих у Србији, али и у земљама у окружењу – рекла је Јовановић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је навела да је оправдано било попуштање мера, али да је остала обавезна мера превенције држање дистанце, ношење маски, хигијена руку.

Упитана да ли се вирус мења, јер је највећи број заражених сада међу млађом популацијом, она је навела да нема доказа да је дошло до промена у самој структури вируса.

– Клиничка слика јесте сада измењена у односу на почетак епидемије. Углавном су асимптоматски случајеви или пацијенти са блажом клиничком сликом. Вирус је највише присутан у животној доби 20 до 40 године – навела је она.

Како каже, највећи извор преноса инфекције су особе које не знају да носе вирус, јер немају никакве симптоме, а настављају са својим свакодневним активностима.

– У затвореном простору вирус се лако преноси, лако се шири. Млађа популација је домаминантна сада јер су они много активнији – истакла је она.

И даље су у посебном ризику старији грађани и особе које имају хронична оболења – дијабетес, кардиоваскуларна оболења, јер вирус код њих може да изазове тежи облик обољења.

Јовановић каже да пацијенти који имају симптоме респираторних инфекција прво треба да се јаве у ковид амбуланту надлежног дома здравља, где ће га прегледати лекар, одрадити лабораторијске анализе, рентген плућа, а по потреби и тест на вирус корона.

Код пацијената код којих се потврди корона или клиничка слика указује на присуство вируса шаљу се у тријажне амбуланте које су у Инфективној клиници, КБЦ Бежанијска коса и Градском заводу за плућне болести.

Ту се одређује који пацијенти су за болничко лечење, а који су за кућну самоизолацију.

Јовановић је подсетила да у Београду раде током ноћи две ковид амбуланте једна је при дому здравља Палилула, друга при ДЗ Земун

Извор: Тањуг