Свет

УЖАС! КИНЕЗИ ОТКРИЛИ НОВИ СОЈ ВИРУСА: Агресиван, лакше се преноси, а могао би да изазове ПАНДЕМИЈУ! Ево шта су сазнали

Фото: Pixabay.com

Кинески научници идентификовали су нови сој вируса који има пандемијски потенцијал.

Како је наведено, носиоци тог вируса су свиње, али научници тврде да могу да се заразе и људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачи су забринути да би вирус могао даље да мутира, тако да почне лако да се преноси са човека на човека.

Пошто је вирус нов, људи ће имати мали или никакав имунитет.И раније је било сличних упозорења, али овога пута опасност је посебно велика, будући да се догађа усред пандемије корона вируса и расправе о масовном узгоју стоке који погодује ширењу заразе, истичу научници у научном часопису ПНАС.

Сарс-ЦоВ-2 и обичан грип истовремено – и такав сценарио, за који научници кажу да је реално могућ у јесен и зиму – „био би катастрофалан“, јер одељења за интензивну негу не би имала довољно капацитета за пријем великог броја пацијената.

Забрињавајући резултати студије кинеских виролога, ветеринара из Пекинга и Центра за рано упозоравање кинеске Академије наука, међутим, показују да се у најмање десет кинеских провинција у којима је почев од 2011. обављен преглед свиња са масовних узгајалишта, али и радника који тамо раде, од 2013. учврстио нови тип вируса грипа А: Г4.

Како преносе страни медији, једна десетина радника у узгајалиштима већ је била у контакту са вирусом, а од 2016. до 2019. многи су се заразили том варијантом вируса грипа. Новијих података за сада нема. И научници у другим лабораторијама регистровали су специјални сој вируса Г4, али и те анализе су старе две-три године, што наводи на закључак да, барем за сада, не прети опасност од пандемије.

Упркос томе, кинески научници упозоравају да је веома агресиван.

Реч је о једној од бројних нових генетских варијанти тзв. реасортације откривене код свиња. Реасортације су нове комбинације вируса, а свиње су већ деценијама познате као савршени „резервоари за мешање“ вируса грипа: због тога што живе близу људи, птица и других животиња, а хигијенски услови у којима се гаје, а њихово месо прерађује су лоши. Све ово погодује брзом ширењу заразе.

Код новог генотипа вируса грипа Г4 реч је о посебној комбинацији, произашлој из вируса грипа Х1Н1, који је 2009. изазвао пандемију свињског грипа. Од тада па до данас варијанте вируса Х1Н1 прошириле су се не само међу људима, већ и бројној популацији свиња у Кини, показују ветеринарски подаци.

Оно по чему је кинеска варијанта Г4 посебно проблематична показују анализе у узгајалиштима свиња у десет кинеских провинција. Генотип Г4 је за само две-три године практично потпуно потиснуо остале типове вируса. Он је заразнији, а то се односи и на људе. Експерименти с фереткама показују да се у директном контакту преноси капљичним путем успешније него било која друга варијанта, осим тога, код животиња је изазвао знатно теже симптоме грипа.

Вирус Г4 је опасан зато што се врло брзо прилагодио људима, па се лакше преноси са човека на човека него старији сојеви свињског грипа.

Научници се уздржавају да дају прогнозе у вези с вирусом Г4, који се врло брзо размножава. За њих је, међутим, знак за узбуну да су код десет одсто узгајивача свиња, и дела људи из њиховог окружења који нису били у директном контакту са зараженим свињама, откривена антитела ИгГ. У четири узгајалишта сваки седми радник је развио антитела.

Поред брзине којом је вирус прешао на човека и потиснуо старе сојеве вируса, научнике узнемирује и старосна структура оболелих: готово сваки пети (9 од 44 радника) припадао је старосној групи од 18 до 35 година. Млађи (а самим тим и активнији у ширењу вируса) изложени су већем ризику од инфекције, наводе научници у студији.

СЗО ће проучити кинеску студију

Светска здравствена организација ће пажљиво прочитати кинеску студију о новом свињском грипу, рекао је њен портпарол и додао да ова открића указују на важност спровођења надзора над вирусом грипа и током пандемије ЦОВИД-19, пренела је агенција Ројтерс.

СЗО је саопштила да ће пажљиво прочитати ову студију и истакла да ће остати опрезна по питању ситуације у вези са грипом, као и да је сарадња и размена информација у том погледу од изузетног значаја.

Извор: Курир.рс/Реутес/ББЦ