Свет

УЖАС! Стигло упозорење: 60 милиона људи је у великој опасности! Ево шта има се спрема

У интервјуу за Радио ББЦ, Малпас је рекао да би, услед економске кризе изазване пандемијом, више од 60 милиона људи могло да се суочи са тиме да живи са мање од једне фунте дневно

Пандемија корона вируса је разоран ударац за светску привреду, а економске последице би могле трајати деценију, изјавио је председник Светске банке Дејвид Малпас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за Радио ББЦ, Малпас је рекао да би, услед економске кризе изазване пандемијом, више од 60 милиона људи могло да се суочи са тиме да живи са мање од једне фунте дневно.

„Комбинациија саме пандемије и затварања привреде значи да су погођени извори егзистенције милијарди људи, и то представља разлог за забринутост,“ рекао је Малпас.

„И директне последице, у виду изгубљених прихода, али и здравствене и друштвене последице, су заиста тешке,“ напоменуо је он Највише су погођени они који то себи најмање могу да дозволе, упозорио је Малпас.

Штета по глобалну економију и склоност ка томе да се ланци снабдевања преместе на ближе локације и подигну трговинске баријере представљају изазов, рекао је председник Светске банке.

„Када дође до пада трговине, то само по себи ствара напетости и неједнакост… Сигуран сам да ће глобална економија бити повезана унутар себе, али можда мање него пре ЦОВИД-19“, додао је он.

Ипак, ова катастрофа се може превазићи, а људи су флексибилни и отпорни, рекао је Малпас.

„Мислим да је могуће пронаћи пут, али је то тежак посао за земље и њихове владе“, рекао је Малпас, истичући да Светска банка може да подстакне те напоре.

„Дугорочно сам оптимиста у погледу тога да је људска природа снажна и да су иновације нешто стварно. Свет се брзо креће напред и могућност повезивања никада није била већа, што улива наду за будућност,“ истакао је он.

Извор: Еспресо.рс