Србија

ВАЖНО ОБАВЕШЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Од данас креће ново попуштање мера: Ово сви морају знати

Корисник може имати посете два пута седмично, у зависности од његове жеље и здравственог стања, које могу трајати најдуже 15 минута по посети

Посете у геронтолошким центрима и домовима за старе на територији Србије од данас су дозвољене под посебним условима у двориштима установа, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посете су биле забрањене због епидемије корона вируса, а до укидања забране дошло је након одлуке Кризног штаба за здравство Владе Републике Србије, а на основу мишљења епидемиолога, наводи се у саопштењу Министарства.

Према инструкцији коју је донео ресорни министар Зоран Ðорђевић, посете корисницима, које морају бити унапреде договорене и заказане, могу се реализовати сваким даном, у повољним временским условима када је температура ваздуха изнад 18 степени, нема кише ни ветра, у периоду од 10 до 18 часова, у оквиру дворишта установе.

Како се наводи, корисник може имати посете два пута седмично, а у зависности од његове жеље и здравственог стања, које могу трајати најдуже 15 минута по посети.

Посетиоцима се врши провера температуре и других симптома болести Цовид 19, а забрањује се улаз лицима који имају неке симптоме.

Контролисаним посетиоцима се на улазу у двориште обавезно врши дезинфекција руку, обуће (дезобаријера), а током трајања посете и корисник и посетилац морају носити заштитне маске, а посетилац обавезно мора имати и визир и држати се прописане дистанце од корисника од најмање два метра.

Запослени посетиоце и кориснике доводе до места посете и назад, и присутни су током посете како би спречили директан контакт.

Посетиоци не могу да се крећу по установи већ може да борави само на месту одређеном за посете, где највише могу бити два посетиоца и један корисник.

Уколико установа располаже са више улаза у двориште, неопходно је одредити само један улаз за лица која долазе у посету, у циљу вршења надзора и провере стања свих потенцијалних посетилаца, наводи се у саопштењу.

Извор: Телеграф.рс/ Тањуг