Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Данас лежу паре на рачун: Добићете 30.000 динара ако сте на овом списку!

Београд — Држава ће данас исплатити други минималац за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, као део пакета економских мера за смањење ефеката коронавируса.

Помоћ ће лећи и за велика предузећа, најављено је раније. Исплата ће се извршити шест дана пре првобитно најављеног рока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зараде које износе око 30.000 динара лећи ће на рачуне 232.000 предузећа која су се пријавила за ову помоћ државе. За ову намену, из државне касе биће уплаћено 32 милијарде динара.

Исплата првог минималца почела је 7. маја, а још један, трећи, радници могу да очекују у првој недељи јула, пишу Вечерње новости.

Одмах по уплати, послодавац може да пребаци минималац на рачун радника, а ако се то не догоди, новац се враћа у државни буџет да би се спречиле злоупотребе. Новац на својим рачунима, запослени тако могу да очекују до петка.

Док предузетници, микро, мала и средња предузећа добијају по цео минималац, запосленима у великим предузећима следује 15.000 динара по раднику чији запослени су послати на принудни одмор, због смањеног обима пословања или потпуне обуставе рада.

Исплата три минималне зараде, једна је од мера државе за помоћ привреди да лакше преброди кризу изазвану пандемијом коронавируса. Ову помоћ користе микро, мала, средња и велика предузећа, предузетници, паушалци и пољопривредници, као и огранци страних правних лица и представништва страних компанија.

Услов да користе фискалне погодности државе био је да су пре 15. марта 2020. године основани и регистровани, односно да су до тада постали обвезници ПДВ, као и да нису отпуштали раднике до 10. априла за више од 10 одсто. Овде се не рачунају запослени на одређено време којима је период на који је уговор закључен истекао у наведеном року.

Пријављивање за једнократну помоћ државе од 100 евра завршава се у петак, а сви који се пријаве и у петак, новац ће добити до понедељка. До среде се преко портала Управе за трезор и кол-центра пријавило 4.274.300 грађана, а аутоматски је новац добило око два милиона – пензионера и прималаца социјалних давања. Тако ће се ова помоћ на крају наћи на више од шест милиона рачуна.

У Србији је, према подацима Пореске управе и Републичког завода за статиску, од краја фебруара до 15. маја, број запослених порастао за скоро 7.000, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је за РТС рекао да је, према званичним подацима, 15. маја укупан број запослених у Србији, за које се плаћају порези и доприноси на зараде, износио 2.196.372, што је за 6.988 више него 27. фебруара, две-три недеље пре ванредног стања и епидемије коронавируса.

„Имамо скоро 7.000 више запослених и пријављених људи него пре корона кризе. То значи да смо добро осмислили мере и успели смо да сачувамо радна места“, рекао је Мали и додао да многи износе разне податке, али да је то званична статистика.

Министар финансија је најавио у наредних неколико дана нове мере усмерене ка додатном запошљавању. „У наредних пар дана очекујте леп, добар, свеобухватан подстицајан програм за ново запошљавање“, рекао је Мали.

Разматра се око 20 различитих мера, медју којима су умањење пореза и доприноса на зараде за нове запослене, стимулације у новцу за подстрек предузећима да запосле нове раднике.

„Циљ нам је, посто смо сачували радна места, још агресивније кренемо у ново запошљавње, како бисмо и животни стандард градјан подигли још више“, рекао је Мали.

„Држава испунила обећање“

Министар финансија изјавио је да је јутрос у седам сати почела исплата другог дела минималца, укупно 31 милијарде динара, на рачуне 235.000 предузећа и привредних субјеката, који запошаљавају 1.050.000 радника.

„Данас ће лећи минималац за тај број радника. То је други минималац који исплаћујемо у оквиру великог пакета економских мера“, рекао је Мали за РТС и додао да ће још једна минимална зарада бити исплаћена почетком јула. Он је навео да се цео пакет од 5,1 милијарде евра примењује на прави начин, да предузећа користе могућност да не плаћају порезе и доприносе на зараде, да се дају кредити за ликвидност и обртна средства.

„Избегли смо најцрњи сценарио који је погодио велики број земаља у свету, у САД, Европи, незапосленост, затворене фабрике. Свеобухватним и јасним мерама подршке нашој привреди избегли смо тај сценарио и зато са оптимизмом очекујемо крај године и с правом кажемо да хоћемо да будемо најуспешнија економија ове године и да имамо највећи раст БДП у Европи“, рекао је Мали.

Он је рекао да се новац аутоматски пребацује на рачуне предузећа и да они већ данас могу да исплаћују запослене.

„Сви кажу да је ова помоћ спасила приватна предузећа. Са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде, са исплатом минималне зараде, ти људи нису остали без посла, то нам је најважније“, рекао је Мали.

Говорећи о помоћи од 100 евра, он је рекао да се до јутрос у осам сати 4.280.000 грађана пријавило. „Ако на то додате пензионере и оне који примају новчано социјалну помоћ, који аутоматски добијају новац, за овај вид помоћи се пријавило 6,2 милиона грађана“, рекао је Мали.

То, каже, показује колико је та мера била оправдана.

„За нас је било важно да покажемо колико је држава јака, да има новца и да пренесемо једну дозу оптимизма на грађане“, рекао је Мали. Додао је да је држава испунила своје обећање, подсетивши да су се током ранијих криза давала разна велика обећања, која нису испуњена.

Извор: Тањуг/Новости.рс