Регион

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАШЕ ТУРИСТЕ! Грчка уводи нове мере од 1. јула: Ево о чему је реч

Свако ко хоће на море у Грчку два дана пре поласка на пут мора да попуни детаљан упитник на енглеском. На основу тих упитника Грци одлучују кога ће тестирати и задржати у изолацији

Одлазак на летовање у Грчку за српске туристе постаје све компликованији. Од 1. јула сви који у Грчку крену на одмор мораће да попуне посебан упитник на осам страна на енглеском језику, најмање 48 сати пре поласка.

ДЕПОРТАЦИЈА
Путници који буду навели лажне податке у упитнику могу бити депортовани и добити забрану уласка од неколико година
Влада Грчке

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На основу података из попуњених упитника Грци ће на граничним прелазима одлучити кога ће тестирати и задржати у изолацији. У противном, ако се задесе на граници без попуњеног формулара, биће им забрањен улазак у Грчку!

У обрасцу, туристи треба да оставе велики број података, од адресе становања, броја пасоша за све путнике који путују заједно, своје бројева телефона, број телефона контакт особа у Србији, све до тачне адресе смештаја на којој ће путници бити.

Након тога, на мејл који путници оставе у упитнику стиже QР код који треба да се покаже на граници. Јасно је да је ова процедура сувише компликована, јер многи у Србији не користе компјутер или не знају енглески, па је врло вероватно да неће успети правилно да попуне упитник. При попуњавању формулара путник мора да наведе и детаљне информације о месту поласка, укључујући и адресу и поштански број, а тражи се и податак да ли је путник у протеклих 14 дана боравио у некој другој држави и у којој. На крају се оставља и податак о називу смештаја и број собе/апартмана у коме ће туриста боравити. Грци упозоравају да ако путници дају лажне податке у упитнику, могу бити депортовани из земље и добити забрану уласка од неколико година!

На сву муку, грчки систем по свему судећи чак и не функционише! Многи путници који планирају одлазак у Грчку жале се на друштвеним мрежама да после попуњавања упитника нису добили никакав QР код на своју мејл адресу, а без њега не могу да уђу у Грчку. Све то говори да ће проблема на граници и те како бити!

Контрола на граници

На сајту Владе Грчке детаљно је објашњено и како ће од 1. јула функционисати улазак страних туриста.
– На граничном прелазу биће контролори који ће проверавати QР код сваког путника. У зависности од унетих података у упитнику, путници ће се усмеравати на место за тестирање на коронавирус или на пасошку контролу. Путници тестирани на коронавирус дужни су да буду у самоизолацији на адреси коју су навели у обрасцу све док не стигну резултати. Ако се појаве симптоми респираторне инфекције, путници морају одмах да се обрате Оперативном центру националне здравствене организације (ЕОДИ) у месту где су одсели – пише у упутству Владе Грчке.

Грчка влада упозорила је и да се сви путници морају придржавати превентивних хигијенских мера као што су употреба маски и физичко дистанцирање.
– Ако особе које долазе у Грчку планирају да бораве на више места у земљи, морају и то пријавити. Морају навести план пута кроз Грчку за седам дана. Ти подаци се уносе у информативни систем који је повезан са регистром оболелих од коронавируса ради лакшег проналажења контаката у случају да је неко позитиван на коронавирус – наводи се у упутству за туристе.

Компликовано

Директор Јуте Александар Сеничић каже да је нова одлука Грка превише компликована.
– Овог пута то радимо онлајн. Пошто је у питању нова мера, путници који крећу пут Грчке 1. и 2. јула неће имати времена, то јест 48 сати да попуне упитник, тако да очекујемо да ће бити проблема на граници. Додуше, имамо уверавања од колега из Грчке да то неће бити проблем за те групе туриста. Они који не знају како да попуне формулар треба да се јаве туристичкој агенцији која ће им у томе помоћи. Идеја је да сви будемо безбеднији и да грчка влада има тачан увид у све податке на једном месту – констатује Сеничић.

Формулар је иначе на сајту владе Грчке (травел.гов.гр) и имају га све туристичке агенције, а Сеничић истиче да се кодови не добијају одмах.
– Не добија се одмах QР код, већ повратни мејл који је електронски генерисан, а у наредних неколико сати стиже и QР код који је персонализован – каже Сеничић.

Како додаје, за Турску, Египат, Тунис или Шпанију нема посебних мера, тестирање се спроводи насумично у свим овим земљама, али очекује да се од 15. јула та мера укине у Тунису и Египту.

Данас списак земаља за слободан улазак у ЕУ
Европска унија закључиће листу земаља из којих ће моћи да се путује у земље овог блока најкасније данас, изјавила је шпанска министарка спољних послова Аранча Гонзалес Лаја.

На листи од 14 земља којима би од 1. јула требало да буде дозвољен слободан улазак у ЕУ, око које су се амбасадори ЕУ договорили у петак, налази се и Србија. На списку су још и Црна Гора, Алжир, Аустралија, Грузија, Јапан, Јужна Кореја, Канада, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Тајланд, Тунис и Уругвај. На списку се засад не налазе САД и Бразил, земље које су у овом тренутку нарочито погођене пандемијом, али ни Русија. Услове уласка и списак земаља ЕУ би требало да ревидира на сваких петнаест дана, имајући у виду број нових случајева, начине на који земља третира епидемију, број урађених тестова и друге предузете мере.

Извор: Информер.рс