loading...
Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Стигла је велика промена: Ове ствари су поново ДОЗВОЉЕНЕ

Од данас, 1. јуна, биће дозвољено окупљање на отвореном до 1.000 људи, у оквиру додатног попуштања мера донетих у циљу сузбијања Ковида 19 у Србији.

Кризни штаб је, на седници у среду, одлучио да се дозволи окупљање до 1.000 људи на отвореном простору, па ће и на спортским догађајима на отвореном бити дозвољено присуство публике уз дистанцу од једног метра.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је тада за Тањуг да је једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Она је јуче навела да, када је реч о спортским догађајима и публици, није бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски догађаји.

– Препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача – рекла је Кисић Тепавчевићева за РТС.

Када су у питању затворени простори, навела је да још постоји максимум дозвољених 100 људи, али и додала да је већина земаља сада повећала тај број.

– Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера – рекла је Кисић Тепавчевићева.

Такође, школе од данас, 1. јуна, до 31. августа, могу да реализују ђачке екскурзије и наставу у природи.

– Екскурзије ученика завршних разреда средње школе не могу бити организоване у иностранству, већ екскурзија мора бити на територији Србије. Током екскурзије је неопходно поштовање мера безбедности и заштите, у складу са препорукама надлежних органа и институција које су на снази у време реализације – наводи се у допису Министарства просвете директорима основних и средњих школа.

Такође, школе у Србији могу да организују матурско вече за матуранте основних и средњих школа – и то за свршене основце у школи или у установама културе и спорта, а за “велике” матуранте могуће је организовати и у ресторанима или хотелима, уколико постоји сагласност родитеља за то.

 

Извор: Тањуг

loading...