Србија

ВЕЛИКА ДИЛЕМА! Да ли ће лето зауставити корону? Ево шта Србија може да очекује

Топлом летњем времену обрадовали смо се из два разлога.

Прво, најзад више нема кише и можемо да уживамо у сунчевим зрацима, а друго, јер корона вирус, бар како смо раније слушали, слаби на високим температурама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, темепературе су скочиле, али се и корона се разбуктала и сада се грађани Србије с правом питају да ли је теорија да топло време може да заустави ширење и инфективност вируса ковид-19 уопште тачна, посебно кад се узму у обзир бројке о порасту броја оболелих у нашој земљи последњих дана.

– Тачно је да на осетљивост вируса утиче температура. Виша температура и мања влажност утичу да инфективност вируса буде мања. Са друге стране, у вирусологији је познато да ултравиолетно зрачење убија вирусе, тако да нам то иде на руку – каже др Нада Куљић Капулица, вирусолог, која се с корона вирусима први пут срела још почетком осамдесетих година прошлог века.

Она истиче да пошто се сад епидемија опет разбуктава, на епидемиолозима је да открију где су били људи који су били заражени, а за које се није знало, већ су ширили вирус.

– Проблем је у томе и што смо у првом налету контакте заражених могли да похватамо, а сада не јер их има пуно. Притом, неки су са симптомима, неки без њих и то је стварно нека посебна прича у вези с овим вирусом. Он се толико брзо преноси да чак ни ја са свим својим знањем и искуством не могу то да објасним. У сваком случају, време нам иде у прилог и то је добра ствар – истиче др Куљић Капулица.

Извор: Блиц.рс