Србија

ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА ИЗНЕНАДИЛА СВЕ: „Деца ће морати да науче да раде“

Председник Србије Александар Вучић данас је гост на регионалној Радио-Телевизији Панчево и Дунав Телевизији у емисији „Лице нације“.

„Ужасавам се кампање која се у САД води против Доналда Трампа“
Председник Вучић прокоментарисао је актуелну ситуацију у САД, и рекао да је ужаснут кампањом која се на територији Америке води против председника те земље, Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су нашем фудбалеру дали отказ због нечага што је рекла његова жена.

„Немачка и Кина изашле снажније из кризе“

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су Немацка и Кина изашле снажније из кризе због пандемије корона вируса и додао да ће се у складу с тим мењати геополитичка опредељења и позиција појединих земаља.

„Нико није добитник, сви су губитници, нападнути од тешког невидљивог противника. Ако је неко изашао снажниј онда су то Немачка и Кина“, објаснио је Вучић у емисији „Лице нације“ ТВ Панчево и ТВ Дунав.

Он је рекао да је тачно да се последњих неколико месеци свет променио геополитички више него у протеклих више деценија.

Немачка је, према његовим речима, израсла у апсолутно доминантну силу Европе и тиме је, уз већу хегемонијазију и јединство ЕУ, избила на прво место листе најмоћнијих земаља света.

„Она је изашла као велики победник и кључни конкурнет САД и Кини“, подвукао је он.

Вучић је казао да се показало које велике економије могу да издрже кризу.

„Можемо да будемо срећни што наша мала економија у окружењу малих добро стоји. Од великих економија немачка и кинеска брже и лакше излазе из кризе. Надам се да ће и САД изаћи брже из кризе“, нагласио је он.

НЕМАЧКА – КЉУЧ
Председник је на почетку разговора скренуо пажњу на важност Немачке у контексту геополитике, поготово након пандемије. Вучић је такође поменуо и нереде који потресају Америку већ недељу дана.

– Трампу желим сву срећу, нападнут је од стране озбиљног и тешког противника. У сваком случају ако је неко изашао снажнији из пандемије то су НР Кина и Немачка.

Он је нагласио и чињеницу да је Србија успешно пребродила ванредно стање, и коментарисао је незадовољство код једног дела популације због мера које су нас спасиле током пандемије.

– Нервоза крене код људи кад морају да седе код куће, па неки почну да лупају у шерпе. Волео бих да смо још неколико дана могли да издржимо без тога, али људи ће увек наћи разлог.

Вучић је нагласио да људи више не верују у бајке, и да желе одговорност и стварна обећања, а не измишљотине.

– Деца ће док се школују морати да науче да раде. Макар два сата дневно морају нешто да раде, да ли у фабрици, на њиви… Друго, када заврше факултете, људи морају да схвате да сваког дана морају да се усавршавају, да стичу нова знања, јер се свет стално мења и напредује.

„Потпуно ћемо реконструисати болницу у Панчеву“
Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Општа болница у Панчеву бити потпуно реконструисана и да ће имати најсавременију опрему.

Вучић је рекао да ће та болница бити у потпуности урађена, поред већ уложениих 668 милиона динара у интернистичко одељење.

– Лекари из Панчевачке болнице су, иако нису имали јединице интензивне неге, храбро кренули у борбу са пандемијом. Зато су и добили нове респираторе који ће овде и остати – рекао је Вучић, и нагласио да је толико много уложено у здравство да је то тешко израчунати. Он је поновио да је улажено не зато што је он добар, а други су били лоши, већ зато што имамо средстава.

– То је зато што имамо више новца, и можемо да улажемо. То је главни разлог зашто можемо да кренемо у реконструкцију. Најбољи пример су болнице које су поднеле удар корона вируса. Урадили смо у оквиру КЦ више клиника, затим болницу „Драгиша Мишовић“. Затим и Земунска болница, са сјајним педијатријским одељењем, затим и Звездарска болница, као и ВМЦ на Карабурми. За све то је био потребан новац, и зато смо морали да кренемо у тешке реформе 2014. године – нагласио је Вучић.

Председник је нагласио да је толико много уложено у здравство да је то тешко израчунати.

НАЈБРЖИ РАСТ ЕКОНОМИЈЕ У ЕВРОПИ
Председник је поновио да је Србија најбрже растућа економија Европе, иако многи нису веровали у то, и додао да ћемо баш зато моћи да улажемо у инфраструктуру и даљи развој наше земље.

„Добили смо податке за Ирску и Малту, њих смо чекали. Формално и званично Србија је најбржа растућа економија целе Европе у првом кварталу, по Евростату“, рекао је Вучић за ТВ Панчцево.

Према његовим речима, Ирска је „расла“ 0,5 одсто БДП-а, а Малта 1,2 одсто у првом кварталу.

„Ја сам на то поносан. Нико никада у Србији није помислио да ће то моћи да се уради“, рекао је Вучић.

Србија је у првом кварталу забележила раст од пет одсто БДП-а.

Извор: РТВ Панчево; Д.К.