Свет

ЗАПАД ПОБЕСНЕО! Сјајне вести: Руси послали нову туру мигова

Заоштрава се ситуација између Дамаска и Анкаре.

Русија све интензивније шаље појачања Сиријској арапској армији, а главна ставка на листи нове технике је унапређена верзија борбених авиона МиГ-29.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сиријска влада је објавила да је ваздухопловство добило нову туру ловаца МиГ-29 од Русије, али нису дали никакве детаље по питању броја или верзије тих апарата. Према саопштењу владе авиони ће почети да бране небо Сирије од 1. јуна. Сиријски пилоти ће у новим летелицама вршити редовне патроле ради чувања неба арапске републике.

Пре овог појачања Сиријско ваздухопловство је имало 20 апарата МиГ-29. Церемонија примопредаје је извршена у Хмејмиму, одакле су авиони полетели ка базама у које су распоређени. Пре примопредаје појава МиГ-ова је изазвала велику пажњу на друштвеним мрежама, пошто ови апарати нису имали никакве ознаке, па су постојале спекулације да Русија планира да их пошаље у Либију.

Москва такође наставља да ради на развоју своје војне инфраструктуре. Руски председник Владимир Путин је 29. маја потписао директиву којом је овластио Министарство одбране да преговара са сиријским властима о преузимању нове територије ради изградње и ширења војних база.

Русија тренутно има две базе у ратом разореној земљи – ваздухопловну базу Хмејмим и војну луку у Тартусу.

Ово интензивирање сарадње Москве и Дамаска се дешава у тренутку док Турска рапидно повећава своје борбене потенцијале на северу Сирије. Последњих неколико дана пристижу турске трупе и техника, а међу њима и најмање четири М110 самоходне хаубице.

И летимичан поглед на положаје турске војске у Идлибу, као и на став Анкаре према Дамаску су чист показатељ да Ердогану није у плану да то оружје користи против терориста.

Та појачања су ту пре свега да обезбеде безбедност за турске трупе у случају офанзиве Сиријске арапске армије. Крајем маја су Турци наводно извели артиљеријске нападе на положаје сиријске војске у близини Урем ал-Кубра.

Као одговор на то гомилање турских трупа сиријска војска је ојачала своје позиције у Саракибу и Марат ал-Нуману, као и у планинама Завија.

Извор: Srbijadanas.com