Православље

Живите праведно, а свеједно страдате? Учините данас ово и нека снага Светог Дионисија помогне и вама!

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Један од тих “малих апостола” је био и Свети свештеномученик Дионисије Ареопагит.

Из живота овог светитеља је остало записано да је био брижан отац и поштен грађанин Атине кога су сви волели. Радио је као судија, а предање каже да је био праведан и да никада није осудио невиног човека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је чуо проповеди апостола Павла био је толико дирнут њима да је пожелео да се из паганства преобрати у хришћанство. Тако је постао атински епископ, а путовао је са Светим Павлом довољно дуго и упозна све остале Христове апостоле.

После мученичке смрти Павла, Дионисије је отишао у Галију да међу варварима проповеда хришћанство и сам за себе желећи такву смрт.

Поживео је дуго – легенда каже да му је било 90 година када је ухваћен и мучен зато што није желео да се одрекне Исуса. Након што му је одсечена глава, она је према причи пала пред хришћанку Карулу која ју је сакрила и касније часно сахранила заједно са остатком тела.

Због учености овог светитеља иза њега је остао велики број списа и писама о вери и хришћанском животу, он се данас сматра заштитником образованих и благих људи који у свом срцу имају места за Христа.

Верује се да сви који нађу у невољи треба да се обрате Светом Дионисију овом молитвом: “Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.”

Према народном веровању, свима који су у молитви искрени, помоћ ће доћи.

 

Извор: Dnevno.rs