Свет Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Европа је коначно прихватила реалност: Без овог неће бити решења за Косово…

Европа је коначно признала да без Русије и Кине нема решења питања Косова. Наиме, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је легитимно да Русија показује интересовање за дијалог и истиче да до сада није приметио да се та земља на негативан начин меша у тај процес.

– Европска унија нема ништа да крије кад је реч о дијалогу Београда и Приштине јер ће, уколико дође до договора, он морати пред Савет безбедности Уједињених нација, у ком седе и Кина и Русија – рекао је Лајчак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Словачки дипломата је додао да досад није приметио никакав сигнал који би показао да се Русија на негативан начин меша у наш процес. Говорећи о циљу преговора, Лајчак каже да је то одржив споразум који ће решити сва отворена питања једном заувек, који ће бити свеобухватан и прихватљив за све земље у региону и Европску унију.

Наводи да је за то потребно политичко јединство и на Косову и у Србији, које је, како каже, лакше постићи у Београду, те истиче да је косовским представницима пренео да дијалог не сме бити део дневне политике.

– Друга ствар која је потребна јесте друштвено јединство, односно да друштва схвате какав је процес преговора и шта ће им тачно донети – казао је он.

Лајчак је рекао и да је дијалог Београда и Приштине пут ка Европској унији за обе стране и да је то јасно стављено до знања представницима две стране у Бриселу прошле недеље.

Извор: Република