Србија

АНА БРНАБИЋ: Ако број оболелих не почне да опада, увешћемо ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће, уколико број оболелих од корона вируса не почне да опада, у Београду бити уведен полицијски час, а можда и мере које су биле на снази у марту и априлу и затварање земље.

Она је за радио емисију “Неwсхоурс” на ББЦ-у рекла да је доказ да протести немају никакве везе са полицијским часом то што влада никада није донела такву одлуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Полицијски час у Београду и ново затварање земље били су само опција, коју смо разматрали у једном тренутку, и када је прве вечери дошло до протеста, то није имало никакве везе са увођењем полицијског часа. Доказ за то јесте да ми као влада никада нисмо донели ту одлуку. Када смо донели одлуку о забрани рада од 21 часа до 6 часова ујутру, то је била прва званична одлука коју смо донели. До тада се о свему само разговарало и коначна одлука није била донета”, рекла је Брнабић.

Упитана да ли протести стварно нису били фактор за одустајање од полицијског часа, Брнабић је рекла да би то било неодговорно од стране владе.

Брнабић је истакла и да је Србија једна од земаља која је имала највише успеха у борби против вируса ковид-19 у марту и априлу, али и да је тада имала једне од најстрожих мера у Европи током првог таласа.

“Земља је била затворена, имали смо полицијски час, понекад од четвртка увече до понедељка ујутру, и то је дало резултате. То, међутим, није начин на који може да се живи и ради. Очекивали смо други талас на јесен, али, заправо први талас се никада није завршио”, рекла је Брнабић.

Чим је подигнута та врста забране, бројеви су поново почели да расту, рекла је премијека Србије и истакла да је Влада овога пута покушала да испроба другачију тактику, односно да апелује на грађане да буду дисциплиновани, носе маске за лице и држе дистанцу.

“Избори су нешто што је морало да се уради”

Говорећи о изборима и томе да многи замерају да је због избора дошло до тренутне ситуације, Брнабић је рекла да је то било нешто што је морало да се уради и да су и друге земље одржале изборе, попут Јужне Кореје, Француске, Баварске у Немачкој.

“Нисам сигурна на рачун чега су критике. Можете ли да замислите да смо рекли ”Слушајте, сачекаћемо док се не направи вакцина да бисмо одржали редовне парламентарне изборе””, рекла је премијерка.

Упитана да прокоментарише наводе да су протести организовани и због све ауторитативнијег понашања председника Србије, Брнабић каже да је такве критике чула и раније, али да није приметила да је Србија тиранија.

“Србија има јако демократски капацитет, знате, имали смо протесте ”1од 5 милиона” дуже од годину дана, људи су мирно протестовали на улицама широм Србије, полиција никада није интервенисала, постоје бројни медији који критикују владу свакодневно, као што и треба да буде у демократском друштву. Овог пута, ови протести, затражила сам од људи да не протестују, не из политичких, него из здравствених разлога”, рекла је Брнабић.

На питање о преговорима са лидерима Косова и колико је оптимистична да ће доћи до неке врсте разрешења и да ли би Србија могла да призна Косово, Брнабић је рекла да је срећна што се преговори настављају, јер је то нешто на шта је Србија увек позивала.

“Да ли ћемо бити у стању да постигнемо неку врсту компромиса, зависиће од храбрости обе стране. Знам да Србија има храбрости и да је председник Александар Вучић много више концентрисан на будућност, него на прошлост и да је жељан да створи окружење за другачију будућност за читав регион, а не само за младе људе у Србији”, рекла је Брнабић.

Она је рекла и да није сигурна до које мере су политички лидери из Приштине спремни да преговарају о компромису, али да се нада да ће се постићи и нека врста компромиса и дугорочна нормализација односа

Извор: Танјуг