Србија

АНА БРНАБИЋ ОТВАРА „Ватрено око“ у Нишу! Ево шта то значи за Србију

Председница Владе Србије Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо отворају данас лабораторију „Ватрено око“ у Нишу, а реч је о донацији кинеске Владе.

Лабораторије су донација кинеског БГИ-а, лабораторија се налази поред Института за јавно здравље у Нишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након Београда, најмодернију лабораторију добија и Ниш. Градили смо је од темеља, од почетка за разлику од Београда. Почели смо градњу 28. априла и за три месеца смо отворили лабораторију, у рекордном року, поносна сам. Захвалила бих је кинеским пријатељима који су нам помогли. Настављамо да радимо даље. Од првог потврђеног зараженог у Србији повећали смо капацитете за тестирање чак 20 пута -рекла је премијерка.

– Овакве лабораторије Ватрено око не постоје нигде другде у региону. Обрађено је више од 650.000 тестова на корону до сада, апсолутни смо лидер по томе у региону. Иза нас је Словенија, све од себе смо дали да имамо подршку у овој борби, да имамо апарате и тестове, нећемо штедети у подршци нашем здравственом систему и људима у лечењу- нагласила је Брнабић.

Она је рекла да је донета одлука и да се отвори лабораторија и у Косовској Митровици, како бисмо спремни ушли у јесен.

– Верујем да ћемо из овог пика изаћи много јачи него у мају, јер смо променили начин борбе, преузели смо одговорност као друштво, сви смо се прикључили овој борби и очекујем да улазимо много јачи у јесен – рекла је Бранабићева.

Потом се обратила и амбасадорка НР Кине Чен Бо.

– Задовољство ми је што данас присуствујем отварању лабораторије у Нишу и честитам што је у тако кратком року изграђена. То је добар пример како се Кина и Србија заједно боре против короне. Ово је још један резултат наше сарадње. Кинеске компаније у Србији активно учествују у борби против короне и труде се раме уз раме за побољшање економије – рекла је Чен Бо.

Потом су уследила питања новинара

– Упознала сам младог Димитрија који је студирао у Сад и магистрирао у Немачкој и кад је кренула борба против короне вратио се да помогне Србији и намерава да остане овде. Он је рекла да ова лабораторија не заостаје за лабораторијама у свету и да данас у Нишу може да ради на најсавременијим апаратима – објаснила је премијерка на питање да прокоментарише поређење лабораторије Ватрено око и лабораторија у региону.

– Ниш је у овом таласу много боље прошао, људи су били много дисциплинованији, ми ћемо као друштво спремније дочекати јесен неко крајем маја и у јуну, јер људи нису веровали да је корона озбиљна претња. У Врању је било комплексно али и тамо се смирује – прокоментарисала је Брнабићева све мањи број новозаражених у Нишу.

– Ниш је у другом пику у бољој ситуацији него у првом. Тестирање оних који немају тегобе, не дају решење. Ако је неко данас негативан не значи да се увече неће негде заразити и већ сутрадана бити позитиван и имати тегобе. понашамо се много дисциплинованије. КЦ Ниш тренутно располаже са 200 слободних кревета, а ако затреба и још толико. Треба да издржимо, ово ће трајати и морамо бити свесни да морамо бити стрпљиви. Здравствени систем је сада узео мало ваздуха, али и даље ради под великим оптерећењем. Ако овако наставимо мислим да ћемо крајем августа имати мирну ситуацију да спремни дочекамо јесен – казао је доктор Бранислав Тиодоровић.

Отварању присуствују и министар здравља Златибор Лончар, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, као и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Иначе, лабораторија ће моћи дневно да обради око 1.000 узорака и грађена је два и по месеца, а радиће у оквиру Института за јавно здравље у Нишу. Зграда има 790 квадрата.

Постоји разлика у односу на Београд, јер поред дела за молекуларну детекцију, постоји део који ће се бавити серолошком дијагностиком.

Извор: Курир.рс