Србија

АНА БРНАБИЋ СЕ ОГЛАСИЛА: Усвојене нове мере, ступају на снагу сутра

Фото: Јутјуб

„Иза нас је још један тежак дан. Ми смо у последња 24 сата тестирали 9.183 особе, 383 су позитивне, преминуло је 13 особа и 177 је на респиратору. Далеко највећи раст броја заражених је у Београду, нестабилна ситуација је у Краљеву и раст броја заражених у Новом Саду“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

– Ситуација се смирује у Шапцу и Новом Пазару, то нам даје разлог за одређени оптимизам – казала је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је рекла да раст броја новозаражених у Београду имамо протекла два дана, да је евидентно да су разлог за то и протести на београдским улицама, те да се нада да ће број пасти у наредним данима.

– Други разлог за оптимизам је што су грађани послушни, поштују све мере. Тако да, све у свему знам да ћемо видети резултат мера и дисциплине грађана – истакла је она.

Она је рекла да су данас на седници Владе усвојили нове мере које ће важити од сутра, након чега је мере и поновила.

Брнабић: Повећање броја оболелих има везе са протестима

Једно од питања било је везано за ширење короне на протестима.

– Да ли повећање има везе са протестима? То показује неколико ствари. Имали смо смањење, имали смо меру обавезног ношења маске у затвореном простору. Након тога седам дана након протеста смо имали поново пораст броја, посебно у Београду. Друга ствар, тешку ситуацију не видимо више у тој мери у Новом Пазару и Шапцу где није било протеста. Видите те трендове где сте имали протест и где нисте имали протесте. Немогуће је да имате онакво окупљање, велики број демонстраната без заштитне маске у блиском контакту, па и сукобе, где су блиски контакти, да се то не одрази на број заражених – додала је Брнабић.

Стабилизација наредних дана

Она каже да је и сутра могуће да буде већи број због тога, али да се после тога нада стабилизацији.

– Да ли је број у последња 24 часа или 72 сата или је број где имамо успоравање у броју тестова, па у једном дану видите број који није само од претходна 24 часа, то је због загушења. Немам шта више да вам кажем. Када све те бројеве саберете добијате сличну слику која показује да је Београд у најгорој ситуацији – одговорила је премијерка на питање новинарке о неслагању бројева оболелих од короне.

Нема информација о обдукцијама

Премијерка Брнабич је рекла „да нема информацију што се тиче обдукције која је помињана у јавности“.

– Постоје индикације за обавезну обдукцију, постоји процедура и не знам да је та процедура мењана у последње време. Циљ обдукције је одређивање околности. Лекари нису права адреса за то питање – истакао је др Срђа Јанковић.

Извор: Блиц