Србија

БЕОГРАД ЖЕСТОКО УЗВРАЋА НА ПРОВОКАЦИЈУ ПРИШТИНЕ: Још ТРИ ДРЖАВЕ повлаче признање Косова?

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је Хоти показао да не поштује реч коју је јавно дао представницима САД и ЕУ и да им је на тај начин ударио политички шамар.

Србија у овом тренутку има најаве најмање три државе које су спремне да преиспитају своје одлуке о признавању лажне државе Косово и Београд ће према њима усмерити дипломатске активности уколико Албанци наставе са лобирањем за нова признавања, као и за пријем у међународне организације, што представља директно рушење тек обновљеног дијалога – незванично се сазнаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наша земља је месецима била под великим притиском Запада да прекине лобирање за повлачења признавања, а Приштина је, подсетимо, док је држала на снази таксе од сто одсто на српску робу, сматрала да српска страна прво треба да прекине са кампањом „отпризнавања“, да би они поништили своју одлуку о тарифама. Државни врх, међутим, одбијао је постављање знака једнакости између ове две ствари.

Све ово стављено је „на чекање“ 15. јуна, у моменту када је амерички посредник у дијалогу Ричард Гренел саопштио да су обе стране пристале да привремено паузирају са отпризнавањем, односно тражењем нових признавања и чланства у међународним организацијама. Од овог договора прошао је једва један месец, а премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је да „Косово“ неће прекинути своје иницијативе за пријем у међународна тела.

Засад, према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, Србија ће бити уздржана и чекаће реакцију међународне заједнице на Хотијеву најаву, али ако је не буде било и уколико се Приштина буде пријављивала за улазак у међународне организације, Дачић најављује наставак наших акција.

– Поставља се питање да ли дијалог има смисла ако се Приштина овако понаша и ако се враћамо корак уназад. Србија нема поверења у институције ЕУ и намере појединих држава да ће бити непристрасне – навео је он, али је додао да ту не мисли да на функционере ЕУ Ђозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Министар спољних послова навео је да су он и председник Александар Вучић закључили да „ми Приштини ништа не верујемо“:

– Прво, Приштина лаже, друго – нико на то не реагује, а треће – ми треба да мислимо шта ћемо ми да радимо.

Дачић је навео да „једва чека да председник каже да се иде даље у кампању повлачења признавања“ и да у Приштини живе „на чардаку ни на небу, ни на земљи“, као и да „Косово“ не може бити део Унеска, нити Интерпола или УН док је његове и Вучићеве сарадње, јер нема потребну већину гласова.

Смета и „Сунчана долина“

ХОТИ је јуче изјавио да су пројекти Владе Србије попут изградње насеља „Сунчана долина“, који се реализују на северу КиМ, доказ да се косовски закони не поштују:

– На северу Косова било је много акција које нису урађене у складу са косовским законима. Немамо другог избора осим да инсистирамо на примени закона. Не постоје два стандарда, закон је један за цело Косово.

Наставак техничког дијалога

Дијалог Београда и Приштине на техничком нивоу требало би да се настави ове недеље, а према сазнањима портала „Косовоонлајн“, координатор за дијалог са Београдом Скендер Хисени отпутоваће у Брисел, мада се он о томе није изјашњавао.

Хисени, иначе, прошлог петка није учествовао на састанку на којем је требало да се говори о економској сарадњи, већ је српска делегација сама разговарала са европским посредницима. Ове недеље, како се очекује, две стране требало би да раде на припреми спровођења постигнутих споразума – о Заједници српских општина, као и о економској сарадњи.

Извор: Новости