loading...
Свет

БИВШИ ШЕФ МИ6 ЗАТРЕСАО СВЕТ: Корона вирус је потекао из лабораторије, резултат је експеримента

Фото: Pixabay.com

Бивши шеф британске тајне обавештајне службе МИ6 сер Ричард Дирлав рекао је данас да жели отворенију расправу о пореклу пандемије коронавируса.

Дирлав упозорава да не би требало одбацили идеју да је вирус могао потећи из лабораторије.

Дирлав је изнео своје уверење да је вирус који узрокује ковид 19 конструисан и да је случајно побегао из лабораторија у кинеском граду Вухану, где су идентификоване прве жртве.

Његово мишљење је у супротности са преовлађујућим ставом научних стручњака, као и америчких и британских обавештајних служби да САРС-ЦоВ-2 коронавирус није створио човек.

Коментари Дирлава долазе у тренутку када се тим научника Светске здравствене организације (СЗО) припрема да ове недеље да отпутује у Кину како би истражио порекло болести која је убила више од пола милиона људи широм света.

“Присталица сам теорије да је вирус потекао са Института Вухан (за вирологију)”, рекао је Дирлав, који је између 1999. и 2004. обављао функцију шефа МИ6.

“Не кажем ништа друго, осим да је то последица несреће и да је вирус резултат експеримената који су вршени у Вухану, а који не мислим да су посебно погрешни”, рекао је Дирлав.

Ипак, широко прихваћено мишљење научника јесте да је нови коронавирус највероватније природно мутирао.

Извор: Курир.рс/Танјуг

loading...