Србија

БРОЈ НАГЛО СКОЧИО! Након што их је ВУЧИЋ „поткачио“ смену кризног штаба сада тражи преко 1.000 ЛЕКАРА

Списак лекара који су својим потписом подржали колеге окупљене у неформалној групи „Уједињени против ковида“, а која се оштро оградила од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 и затражила његову смену је све већи, па је у овом тренутку глас дигло 1.014 медицинских радника.

Ова неформална група у отвореном писму упућеном Влади Србије и осталим надлежним институцијама је навела да се Србија нашла у јавно-здравственој катастрофи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На почетку писмо је потписало око 350 лекара, да би за мање од два дана листа добила 1.014 нових потписа.

Лекари који су својим потписима стали иза отвореног писма захтевају и да се формира нови Кризни штаб, да се истраже наводи о заташкавању података, као и да се “стане на пут застрашивању и политизацији који нарушавају лично достојанство здравствених радника”.

Доц. др Александар Ивановић са Медицинског факултета у Београду, иначе један од иницијатора писма “Уједињени против ковида” истакао је да су потписници петиције у којој се тражи оставка Кризног штаба лекари из целе Србије.

“Одзив храбрих и честитих лекара је огроман. То су људи који воле медицину и којима медицина није средство за стицање материјалне користи”, истакао је Ивановић, гостујући у Прегледу дана на телевизији Нова С.

На јучерашњој конференцији за медије, на питање новинара о захтевима ових лекара др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да “свако има право на своје мишљење” и да “у Србији има 33.000 лекара”.

“Колеге које су дале потпис на одређену изјаву претпостављам да се разумеју и имају компетенције када су у питању заразне болести, мада међу њима нема ни имунолога, епидемиолога, вирусолога”, рекла је јуче Кисић, додајући да “нису чули никакве конкретне предлоге”.

А након те изјаве Дарије Кисић Тепавчевић број потписа је значајно порастао, само синоћ се појавило 150 нових потписа.

Министар здравља Златибор Лончар данас је отишао корак даље па је рекао да ће грађани видети да је инцијатива “Уједињени против ковида” политички мотивисана, да се ту не ради о струци, него о политици, наводећи да су потписници људи из странака, неки и који раде у иностранству.

Лончар је рекао да му се, како каже, доста њих јавило, који су потписали писмо, али да су потписали писмо јер им је као повод за писмо “дата помоћ људима који раде у ковид болницама”. Нигде, то има написмено, није био захтев за смену Кризног штаба.

На питање да ли сматра да је иницијатива “Уједињени против ковида” политички мотивисана зато што су на том списку медицинских радника имена једног бившег министра и представника синдиката и да ли прави раздор својом претходно датом изјавом да на том списку нема вирусолога и епидемилога, казао да су у Кризном штабу Србије најбољи епидемолози, а да је некима, који су се истицали у коментарима, такође понуђено да буду део тог штаба, али да су одбили.

“Ако мислите да је Оливер Дулић решење и да је решење у онима који ни у свом златном периоду нису се бавили медицином и здраством… Ја поштујем сваког лекара, ако мислите да је решење Панић који је био вођа политичког покрета, ако су решење они који су јуце били носиоци листе појединих партија, ја немам ништа против тога”, казао је Лончар и нагласио да није време за политику.

Након његове данашње реакције број потписа лекара је порастао са 720 колико их је било јутрос на скоро 1.000, а након Вучићевог гостовања на РТС-у све више расте.

Наиме, Вучић је говорећи о отвореном писму у којем су лекари окупљени у групу “Уједињени против ковида” затражили смену Кризног штаба, рекао да се ту говори о “иживљавању над најбољима од нас”.

“Знате и неког бољег доктора од Кона, Дарије Кисић Тепавчевић, Горана Стевановића….. То су дивни и фантастични лекари и епидемиолози”, рекао је Вучић одговарајући на критике које су лекари упутили на рачун Кризног штаба чију су они чланови.

“Оставите ове лекаре на миру”, рекао је Вучић.

Извор: Нова.рс