Србија

БУКНУЛО НОВО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У СРБИЈИ: Проглашена ванредна ситуација

Услед погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем КОВИД-19, данас донета одлука која важи од недеље

КРАЉЕВО-ВАНРЕДНА ситуација проглашена је данас и у Краљеву,услед погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем „Covid-19“. Одлуку је донео градоначелник Предраг Терзић на основу препоруке Градског штаба за ванредне ситуације на територији града, а у складу са мишљењем Завода за јавно здравље Краљево.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлука ступа на снагу од сутра од 7 сати,када ће почети да се примењују и посебне мере заштите становништва. Забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите једна је од тих мера.

-У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите-наводи се у одлуци о проглашењу ванредне ситуације.-У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра. На снази је забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација.

Ригорознија правила важе и за угоститељске објакете, који ће радити од 7 до 20 часова, али и у том временском оквиру под посебим режимом:за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

На листи мера је и превенција у установама предшколског васпитања и образовања,одлагање окупљања у основним,средњим и високошлским установама, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

Краљевчани ће од недеље морати да носе заштитне маске у јавном превозу, а возила ће морати редовно да се проветравају и дезинфикују.На снази ће бити и забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара,спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда.

Мере заштите уз ношење маске и рукавица биће обавезне у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице).Налођена је и честа дезинфекција свих јавних објеката,чешће прање улица и јавних површина,а препоручена дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама.

БИЛАНС ЕПИДЕМИЈЕ

ПРЕМА последње доступним подацима,од почетка епидемије у Краљеву је потврђено 126 случајева корона вируса,а петоро пацијената је изгубило битку са вирусом.

Извор: Новости