Србија

БУРА У РЕГИОНУ! Црна Гора је изгласала закон о истополним браковима! Да ли је Србија следећа? Ево о чему се ради!

Скупштина Црне Горе јуче је изгласала закон о истополним браковима. Предлогом закона истополним паровима у Црној Гори омогућено је да уживају иста права као хетеросексуални парови, само без могућности усвајања деце. Партнери су у погледу права и обавеза, у систему здравственог осигурања и заштите, изједначени са правима свих других осигураника, као у погледу права из социјалне и дечје заштите. А када Србија може да очекује овај закон?

Организација за лезбејска и људска права „Лабрис“ недавно је израдила нови Модел закона о грађанском партнерству који је усавремењена верзија Модела написаног пре готово деценију. Овај модел сада укључује и регистрована и нерегистрована партнерства као и истополне парове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маја Шенк из „Лабриса“ рекла је за б92.нет да није битно да ли је ова одлука донета у циљу стицања политичких бодова или да би се пре ушло у Европску унију, јер је ово историјски моменат и одличан корак напред за заједницу.

Шенк напомиње да је овај Модел који је израдио „Лабрис“ технички закон који попуњава законску празнину за овај део популације у Србији, додајући да сви живимо у истој држави, плаћамо исте порезе и стога треба да будемо равноправни.

„Закон би нам омогућио сва она права која Устав и закони Републике Србије омогућавају хетеросексуалним паровима и породицама, а тичу се социјалних, здравствених, наследних права и слично“, навела је Шенк за б92.нет, додајући да би закон регулисао за сада непостојећа права једног дела популације у Републици Србији који фактички живи у заједницама, али не уживају иста права које произилазе из партнерских односа.

Овим законом биће омогућена посета партнера у болници, доношења одлука у вези здравља другог партнера односно партнерке, здравственог осигурања преко запосленог партнера или партнерке, подизања заједничких кредита, пореских олакшица, наслеђивања имовине, између осталих.

Та права истополни парови не уживају јер закон не препознаје њихову заједницу као партнерску.

Лабрис се бави заговарањем за усвајање овог закона од 2010. године, али Шенк сматра да се од 2018. године, када је предлог закона предат од стране ЛДП-а, ништа није десило.

„Вероватно се пре две године то урадило како би се штиклирала још једна од мера из Антидискриминационе Стратегије и пратећег Акционог плана за период 2014.-2018. годину. Лабрис је нови модел послао надлежним институцијама, које су задужене за усвајање овог закона, и покушале смо да организујемо састанке, али за сад одговора нема“, наводи Шенк.

Иако је битан корак учињен за изгласавање закона о истополним партнерствима у Србији, Шенк се брине да мањак политичке воље може да успори или у потпуности заустави доношење закона.

„Годинама се одлаже уопште покретање дијалога на ову тему јер је увек нешто прече. Надамо се да ће усвајање закона у Црној Гори бити подстицај и ветар у леђа нашој влади да схвати неопходност усвајања Закона о грађанском партнерству и једнаког третмана свих својих грађана и грађанки“, закључила је Шенк за б92.нет

Извор: Б92