Србија

ЧЛАНОВИ КРИЗНОГ ШТАБА ОТКРИЛИ! Постоје само два начина да се изборимо са вирусом, а многи су до сада били у заблуди

Од колективног имунитета, о којем се месецима причало као спасу пре него што буде направљена сигурна вакцина, по свему судећи неће бити ништа.

То потврђују и ставови наших познатих епидемиолога, инфектолога и имунолога, чланова Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не можемо да рачунамо на колективни имунитет. Наша стратегија је да се вирус неће смањити, ако се нас што више зарази – истакао је имунолог др Срђа Јанковић.

И др Мијомир Пелемиш наглашава да метода стицања колективног имунутета, путем “прокужавања”, очигледно није решење.

– У питању је велики ризик, јер ми не знамо како ће који организам реаговати на вирус. Једино решење је вакцина, осим ако вирус у међувремену сам не ишчезне. Цео свет је паралисан и производња вакцине би донела корист. Међутим, проблем је у томе што не знамо када ће вакцина бити у употреби јер проћи ће још времена док не прођу сва њена тестирања – објашњава Пелемиш.

Он објашњава да постоје само два начина да се изборимо са короном.

– Или ће вирус сам ишчезнути или ћемо га победити вакцином – уверава Пелемиш, један од наших најпознатијих и најискуснијих инфектолога.

Према Пелемишевим речима, не постоји стопостотна сигурност да неко неће бити заразан и када након инфекције постане негативан на вирус.

– Чак и кад човек прележи болест, не зна се сигурно колико је још заразан. Ниједан тест још сигурно не доказује стопостотно одсуство вируса. Теоретски је могуће. Ја бар знам неколико болесника који су били заражени, а после 15 дана су имали негативан тест и 17. дана добили болест. То ће морати и даље да се испитује. Просечна инкубација је 14 дана, први симптоми инфекције могу да се појаве за четири, седам, 10 или 12 дана. Све је то индивидуално. Оно што треба људи да схвате, болесници су заразни у инкубацији и заразни су без обзира на то што немају симптоме – напомиње Пелемиш.

Према његовим речима, „колективни имунитет није решење јер је веома ризична метода, пошто се не зна колико људи ће у том случају бити животно угрожено“.

Подсетимо, процена је да након првог таласа 6,4 одсто наше популације има развијена специфична антитела на вирус корона, показала је Национална сероепидемиолошка студија у коју је „Блиц“ имао увид.

Извор: Блиц.рс