Регион

ЦРНОЈ ГОРИ ПРЕТИ ТОТАЛНО СИРОМАШТВО, УГОСТИТЕЉСТВО НА АПАРАТИМА! Чак 60 % мање огласа за нови посао НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У ОВО ВРЕМЕ!

Према подацима црногорског портала запосли.ме, сада је чак 60 одсто мање огласа за нови посао него у исто време прошле године

Вишња Глушчевић из тог портала каже да се средином марта, са првим таласом пандемије, осетио мали пад потражње, али већ у мају и почетком јуна, потражња се полако се враћала на прошлогодишњи ниво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, напомиње она, позитиван тренд раста огласа поново је нагло стао од средине јуна, када је дошло до новог таласа вируса који целој привреди, али и региону ствара проблеме.

Грана делатности која је највише погођенае, према речима Вање Глушчевић – угоститељство.

– Ако бисмо узели у обзир угоститељство као делатност која је највише погођена короном, а јун и јул месец када угоститељи путем нашег портала већ увелико траже кадар за летњу сезону , потражња је смањена за чак 60 одсто у односу на исти период прошле године – рекла је Глушчевић за Нову М.

С друге стране, у односу на прошлу годину портал запосли.ме бележи 50 одсто већу потражњу у области продаје. У односу на туризам, грађевинарство ипак није претрпело велике последице корона кризе.

– У области грађевине, према нашим подацима, потражња је од средине марта па до данас била за чак неколико процената већа у односу на прошлу годину – истакла је ГЛушчевић.

Према процени светске банке у Црној Гори, због пандемије коронавируса између девет и 20.000 грађана могло би да падне у сиромаштво, а ако криза потраје ефекат би могао да буде и још гори.

Пандемија коронавируса оставила је многе људе без посла. Према подацима Завода за запошљавање, укупан број незапослених у Црној Гори закључно са 30. јуном је 41,890 што чини 18,6 одсто.

Извор: Танјуг