loading...
Здравље

ЧУВАЈТЕ СЕ! Људи који пију овај лек у већем су ризику да се заразе корона вирусом

Коришћење антацида, широко доступних лекова за горушицу, гастроезофагеалну рефлуксну болест (ГЕРБ) и чир, повећано је са ризиком од инфекције коронавирусом, показује студија америчких научника

Инхибитори протонске пумпе који се користе за сузбијање секреције желудачне киселине, заправо спречавају продор микроорганизама у дигестивни тракт, тако спречавајући цревне инфекције.

Међутим, нова студија која је обухватила 53.130 особа од којих је 3.386 било позитивно на корона вирус, открила је да они који узимају лек једном или двапут дневно имају већу вероватноћу да се заразе коронавирусом.

Наиме, они који узимају ове лекове једном дневно, према мишљењу научника имају двоструко већу вероватноћу да се заразе коронавирусом, а они који их узимају два пута дневно, чак четири.

Циљ стомачне киселине је да убије микроорганизме пре него што они уђу у дигестивни тракт. Иако се коронавирус лако уништава када је пХ вредност у желуцу испод 3, инхибитори протонске пумпе неутрализују пХ због чега вирус ипак може да опстане у организму дуже него код других људи.

Студија је објављена не челу са др Бренаном Шпигелом из Медицинског центра Чедар-Синај у Лос Анђелесу и објављена у америчком Журналу гастроентерологије. Ипак, истраживачи кажу да су њени резултати и даље подложни даљим и дубљим анализама.

Извор: информер.рс/телеграф.рс

loading...