Здравље Свет

ЧУВАЈТЕ СЕ! Ово је нови симптом короне који ће вас потпуно изненадити

Научници са Кингс колеџа у Лондону користили су податке 336.837 корисника апликације за праћење симптома оболелих од ковида (COVID Symptom Tracker app).

Изгледа да су симптоми коронавируса још једно подручје где Велика Британија заостаје. Научници ове земље позивају Националну здравствену организацију да ажурира своју листу симптома, јер су открили да је кожа релативно често погођена код новооболелих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коронавирус није био лак залогај за садашње владе – морале су да мобилишу позамашне ресурсе и донесу политичке одлуке које ће одредити наше доба. При томе, за овај горући проблем имали су веома мало времена за реаговање.

Национална здравствена служба је била критикована због неажурирања тренутног списка симптома коронавируса, иако су се појавили нови подаци током пандемије.

Позиви за стварање релевантније листе сада су јачи него икад, након што су истраживачи са Кингс колеџа у Лондону открили да се осипи на кожи јављају код једног од 11 пацијената зараженог коронавирусом. Академици овог колеџа прикупили су резултате 20.000 Британаца који су били позитивни на тестовима или се сумњало да су заражени.

Открили су да је девет одсто заражених имало осип, док је још осам процената поред других симптома имало неке дерматолошке проблеме.

Научници сада сматрају да би осип на кожи требало да се уврсти у званичну листу симптома коронавируса, како би се спречило ширење значајног броја случајева који су за сада неприменти.

Како су истраживачи дошли до ових открића?

Научници са поменутог лондонског колеџа користили су податке 336.837 корисника апликације за праћење симптома оболелих од ковида (COVID Symptom Tracker app), који су овде објављивали своје индикације коронавируса.

Од 27.157 корисника апликације који су дали резултате испитивања бриса, 2.021 (7.4%) било је позитивно на коронавирус. Међу њима 178 (8,8 одсто) је пријавило осип на кожи.

Студија је, такође, обухватила 17.371 особу за коју се сумњало да има коронавирус, али они нису тестирани. Откривено је да је 8,2 одсто пријавило осип на кожи.

Др Марио Фалчи, који је водио истраживање, рекао је да пацијенти са ковид -19 пријављују да пате од осипа недељама – много дуже од уобичајених симптома.

Пишући у студији, која још није објављена у часопису или ревидирана од стране других научника, др Фалчи је рекао:

– Осипи ковид -19 могу се појавити у многим облицима и у различитим фазама болести. Хетерогене презентације, временско кашњење, као и фокусирање на тешко болесне пацијенте током раних фаза пандемије, довели су до тога да се кожа превиди као важан циљни орган ковид -19. Иако је мање распрострањен од грознице, специфичнији је за ковид-19 и траје дуже – јасан је доктор.

– Повећана свест јавности и здравствених радника о променама коже ковид-19 омогућиће ефикаснију идентификацију нових и ранијих сазнања о болести – додао је.

Да би истражили различите врсте осипа узроковане коронавирусом, истраживачи су испитали 11.546 људи о њиховим кожним симптомима повезаним са ковидом. Од 694 особе које су имале позитиван тест, осип се појављивао пре било којег другог симптома у 17 одсто случајева. Код петине пацијената (21 проценат) осип је био једини симптом.

Стручњаци су додали да је „21 проценат позитивних испитаника САРС-ЦоВ-2 представљено само са кожним симптомима и био би промашај ако би се све тумачило само класичним симптомима НХС-а“.

Које симптоме тренутно наводи веб страница НХС-а?

Према вебсајту, главни симптоми коронавируса су:

Висока температура – то значи да осећате вруелину на грудима или леђима (не морате да мерите температуру)

Нови, континуирани кашаљ – значи да интензивно кашљете дуже од сат времена, или три и више налета кашља у 24 сата (ако обично имате кашаљ, може бити и горе него иначе)

Губитак или промена у осећају мириса или укуса – то значи да сте приметили да не можете да осетите мирис или укус, те ствари које су другачијег мириса или укуса од нормалног.

– Већина људи који поседују коронавирус имају бар један од ових симптома – стоји на вебсајту НХС-а.

Такође, саветује се да свако ко има примарне симптоме коронавируса остане код куће у самоизолацији, те да се тестира.

Извор: Srbijadanas.com/Express.co.uk