Србија

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ЗАКЉУЧАВАЊА ГРАДОВА? Ово је одговор Кризног штаба!

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, доктор Горан Стевановић и министар здравља Златибор Лончар одговорили су на питања о могућности затварања градова широм Србије, али и о статистици о броју оболелих

На питање постоји ли могућност „закључавања“ градова широм Србије, а нарочито Београда, докторка Кисић каже:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када су у питању превентивне мере, то смо више пута говорили. Таква мера је имала смисла у једној фази епидемије, када је показала ефекте, садашња ситуација јесте нестабилна, међутим, уколико се будемо придржавали оваквих мера, то ће дати ефекта. У неким регионима и земљама неко закључавање се није показало као значајна превентивна мера, генерално је смањена флуктуација грађана који су схватили озбиљност епидемиолошке ситуације. Уколико то буде неопходно, дискутоваће се.

Министара Лончар одговорио је на наше питање каква је узрасна структура оболлих и дали чешће оболевају мушкарци или жене.

Имамо више младих који оболевају. Узрасна структура код болести које имају приближно исту учесталост компликација у директној је пропорцији са бројем оболелих, што значи да негде око пет процената од укупног броја оболелих захтева респираторну потпору – каже Лончар.

Доктор Стевановић је потом објаснио како је дошло до преваге млађих узрасних група у заражавању.

– Оног тренутка када смо имали старије, што се дешавало у марту и априлу, сада имамо превагу млађих узрасних група. Сазнање је, мушкарци чешће обољевају, са тежом клиничком сликом. Да ли је то мало и због начина живота и хормонског статуса кад будемо све знали о вирусу. Што је више из ове узрасне групе заражених, то ће их бити више на респираторима – рекао је Стевановић.

Извор: Информер.рс/Ало.рс